Пам’ятка з профілактики грипу

22 листопада 2017

Епідемії грипу зазвичай відбуваються щороку в осінньо-зимовий період (для нашого регіону традиційно кінець листопада – початок лютого). У цей період є найбільший ризик заразитися небезпечним недугом.  Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з високою ймовірністю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Серед інфекційних захворювань, що реєструються в Україні, понад  90% припадає на грип та ГРВІ.

Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Найбільшу концентрацію збудника, хворий виділяє у навколишнє середовище в перші дні захворювання, в гарячковий період. Передача інфекції відбувається головним чином повітряно-крапельним шляхом.

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною та ефективною. Вакцинація проводиться не пізніше, ніж за 2-3 тижні до початку епідемічного сезону, але можна її зробити  й впродовж всього сезону захворюваності. Введення в організм вакцини не може спричинити захворювання, але шляхом вироблення захисних антитіл стимулює імунну систему для боротьби з інфекцією. Перед вакцинацією слід проконсультуватись з сімейним лікарем щодо протипоказань та обмежень у її введені.

В Україні станом на сьогодні зареєстрована і дозволена до застосування  вакцина для профілактики грипу: «Ваксігрип Спліт» (виробництво Франція).

Вакцинація від грипу не входить у календар обов’язкових щеплень, проте є рекомендованою. Специфічна профілактика рекомендується всім групам населення, але особливо показана контингентам з груп ризику: дітям починаючи з 6 місяців, людям похилого віку, які страждають хронічними захворюваннями, медичним працівникам, вчителям, студентам, працівникам сфери обслуговування, транспорту.

Багато роботодавців проводять вакцинацію проти грипу своїх працівників за їх згодою за рахунок власних коштів. Як правило, можливість проведення вакцинації працівників підприємства передбачено в коллективному договорі, діючим на підприємстві.

 На ряду зі специфічною профілактикою слід використовувати неспецифічні методи захисту, а саме:

  1. Уникати контактів з особами, які мають ознаки захворювання.
  2. Скоротити час перебування в місцях масового скупчення людей і в громадському транспорті.
  3. Носити медичну маску (марлеву пов’язку).
  4. Регулярно після відвідування місць громадського користування мити руки з милом або протирати їх спеціальним засобом для обробки рук, промивати ніс теплою водою.
  5. Регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж декількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.
  6. Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше 7-8 годин на добу). В сезон застуд слід обмежити важкі силові тренування, бо вони знижують імунітет; рекомендована зарядка з обов’язковими елементами дихальної гімнастики.
  7. У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). Необхідно звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів. У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів, також приймати полівітамінні комплекси.

Проведення  вакцинації та виконання зазначених правил, істотно зменшить ризик захворювання Вами та Вашими близькими.