Переваги офіційного працевлаштування та наслідки незадекларованої праці: на Херсонщині проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу

07 листопада 2023

З метою подолання неформальних трудових відносин та захисту прав громадян, пов’язаних з легалізацією трудових відносин фахівець Держпраці здійснила інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо переваг легальної зайнятості із суб’єктами господарювання та працівниками у галузі грузових перевезень на території Херсонської області.

Під час заходів інспектор закликала роботодавців відмовитись від використання праці найманих працівників без оформлення трудових відносин, адже отримання заробітної плати «в конвертах» негативно впливає на стаж роботи та пенсію, яку працівники будуть отримувати в майбутньому.

Задля забезпечення гідних умов праці, роботодавець має укласти з працівником трудовий договір, повідомити про прийняття особи на роботу державну податкову службу, виплачувати працівнику офіційну заробітну плату в повному обсязі та сплачувати за нього єдиний соціальний внесок.

Також для реалізації своїх трудових прав та забезпечення подальшого майбутнього фахівець порекомендувала працівникам вимагати від роботодавців легального працевлаштування та не погоджуватися на роботу без офіційного оформлення трудових відносин.

Укладений належним чином трудовий договір дає можливість працівнику здійснювати захист своїх трудових прав у разі їх порушення з боку роботодавця. Працівники, які погоджуються на роботу без трудового договору, не мають жодних гарантій, стають соціально незахищеними як під час трудових відносин, так і в майбутньому.