Перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області: про типові порушення трудового законодавства, пов’язаних із колективно-договірним регулюванням трудових відносин

16 березня 2018

Про захист прав працівників через умови визначені у колдоговорі йшлось під час заняття Громадського університету правових знань, яке відбулось на базі Миколаївського обласної ради професійних спілок. Участь в обговоренні проблем та перспектив акта соціального партнерства між працівниками і роботодавцем прийняла Яна Скуратовська, перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області.

Під час заходу зазначалось, що чинне законодавство України не зобов’язує ні роботодавця, ні трудовий колектив в обов’язковому порядку укладати колективні договори. У разі укладання колективного договору його умови не повинні погіршувати становище працівників у порівнянні з вимогами чинного законодавства. У іншому випадку такий нормативно-правовий акт вважається не дійсним.

Розглядаючи питання інспекційних відвідувань управління Держпраці у Миколаївській області, Яна Скуратовська відмітила, що не дивлячись на відсутність в акті інспекційного відвідування питань щодо перевірки наявності об’єкта відвідування колективного договору, колективний договір під час інспекційних відвідувань (невиїзних інспектувань) є майже основним джерелом отримання необхідної інформації про порушення або, навпаки, дотримання вимог законодавства про працю об’єкта відвідування.

Присутнім повідомлено, що протягом 2017 року інспекторами праці проведено 510 інспекційних відвідувань з питань додержання законодавства про працю на 467 суб’єктах господарювання. Під час 73 планових перевірок в обов’язковому порядку перевірялись питання, що безпосередньо стосуються колективно-договірних відносин. За результатами перевірок виявлено 178 порушень умов встановлених колективними договорами.

Попри те, що інспекторі праці є кваліфікованими фахівцями з питань додержання законодавства про праці. Вони не мають права виступати посередниками, арбітрами чи експертами під час розгляду індивідуальних або колективних спорів. Такі питання не відносяться до повноважень Держпраці.

За підсумками заходу, можна зробити висновок, що сучасний трудовий договір, укладений з урахування можливостей підприємства, повинен ураховувати та забезпечувати життєво важливі потреби працівників – збереження робочих місць, гідну заробітну плату та недопущення її заборгованості, безпечні умови праці для збереження здоров’я. В той же час, він має бути основою для роботодавця у визначені напрямків керівної та виробничої діяльності, розширення соціальних гарантій та визначення конкретного механізму їх реалізації.