Перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській взяла участь у ІІІ засіданні Миколаївської обласної ради профспілок

05 квітня 2018

04 квітня 2018 відбулось трете засідання Миколаївської обласної ради профспілок, у якому взяли участь члени Миколаївської обласної ради профспілок, голови первинних профспілок, представники управління Держпраці у Миколаївській області, відділення Національної ради посередництва та примирення в Миколаївській області.

Захід було присвячено підбиттю підсумків за 2017 рік, а також визначенню основних напрямків роботи обласної ради та її членських організацій на 2018 році.

У своїй промові голова  Миколаївської обласної ради профспілок Юрій Толмачов відзначив, що першочерговим завданням профспілкових організацій усіх рівнів є громадський контроль за додержанням законодавства України, проведення правової підтримки з питань захисту трудових прав та інтересів працівників. Робота у цьому напрямку проводиться через інформаційний супровід, підготовку законодавчих ініціатив, співпрацю з соціальними партнерами, зокрема управлінням Держпраці у Миколаївській області, відділенням Національної служби посередництва та примирення в Миколаївській області.

Звертаючись до присутніх, Яна Скуратовська, перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській, розповіла про роботу управління Держпраці у Миколаївській області щодо державного контролю за додержанням законодавства про працю.  «У 2017 році за результатами проведених інспекційних відвідувань інспекторами праці внесено 161 припис, 117 із яких було виконано у встановлені строки. Внаслідок чого права 3494 осіб були поновлені». – зазначила  Яна Скуратовська.

Найбільш поширеними порушеннями, встановленими в ході проведення  інспекційних відвідувань протягом 2017 року,  є порушення вимог оплати праці,  зокрема строків  виплати заробітної плати, строків розрахунку зі звільненими працівниками, нарахування середнього заробітку за час затримання  виплат належних звільненому працівникові сум. Також зустрічаються випадки не нарахування індексації на заробітну плату та здійснення неналежного обліку та оплати робіт у надурочний час, відсутність міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень.

Крім того, присутнім було повідомлено, що 28 квітня наша держава разом з усім світом відзначатиме Всесвітній День охорони праці. Заходи до цього дня проходитимуть під девізом «Захищене і здорове покоління». Управлінням Держпраці у Миколаївській області розроблено заходи до дня охорони праці. Головам первинних профспілок запропоновано звертатися  з пропозиціями до управління Держпраці у Миколаївській області щодо проведення заходів спрямованих на додержання трудових прав членів та гарантій працівників, зокрема неповнолітніх осіб та молодих спеціалістів.

Наприкінці заходу прийнято ряд рішень, серед яких мале місце обов’язковість проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з молоддю щодо переваг офіційного працевлаштування, основних трудових прав та способів їх відстоювання.