Первомайський район: безпека у навчальних закладах

25 жовтня 2018

Недопушення нещасних випадків, дотримання вимог охорони праці та промислової безпеки під час експлуатації котелень у закладах освіти. Саме на зазначену тему відбувся семінар для осіб, відповідальних за стан охорони праці закладів освіти Первомайського району.

Участь у заході взяли представники дошкільних закладів освіти, зокрема Кумарівського ДНЗ “Зірочка”, Степківського ДНЗ “Малятко”,  Підгороднянського ДНЗ “Ромашка”, Мічурінського ДНЗ “Чебурашка”, а також  Лисогірської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Первомайського району Миколаївської обласної ради.

Ініціатор проведення заходу: управління Держпраці у Миколаївській області.

Під час семінару зазначалося, що роботодавець повинен одержати дозвіл територіального органу Держпраці на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а саме: на експлуатацію водогрійних котлів теплопродуктивністю понад 0,1 МВт. Водночас, він має забезпечити відповідність фактичного стану обладнання умовам, зазначеним у дозвільних документах, продовж усього періоду експлуатації.

Так, для того, щоб утримувати  котли у належному стані, суб’єкт господарювання має організувати проведення поточного обслуговування та  періодичних ремонтів. Присутнім наголошувалося, що кожний котел до пуску в роботу підлягає технічному огляду (опосвідченню), яке проводиться технічним експертом. Технічне опосвідчення котла, яке  складається із зовнішнього, внутрішнього огляду і гідравлічного випробування, також має проводитися  періодично в процесі експлуатації, згідно до встановлених строків, а в необхідних випадках — достроково.

У своїй доповіді головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку управління Держпраці у Миколаївській області Сергій Чорний підкреслив, що обслуговування котлів можуть виконувати працівники старше 18 років, які пройшли медичний огляд, відповідне навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Не залишилось поза уваги присутніх питання швидкого та правильного виконання операцій при аварійній зупинці котла. Адже саме зазначені дії у кризовій ситуації допоможуть захистити не лише життя працівників, але й вихованців закладу.