П’ятий апеляційний адміністративний суд підтримав позицію Управління Держпраці у Миколаївській області. ТОВ «Нові Технології ЛТД» заборонено виконання робіт та експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки

16 червня 2020

У грудні 2019 року  Миколаївським окружним адміністративним судом задоволено  позов Управління Держпраці у Миколаївській області щодо заборони ТОВ «Нові Технології ЛТД» виконувати роботи та експлуатувати машини, механізми, устатковання підвищеної небезпеки, за результати перевірки підприємства у вересні 2019 року.

Товариство, не погодившись з таким рішенням, скористалося своїм правом та подало апеляційну скаргу до П’ятого апеляційного адміністративного суду.

За результатом розгляду апеляційної скарги у травні 2020 року колегія суддів дійшла висновку, що Товариство, у якого відсутні дозвільні документи на виконання робіт та експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, крім того на  виробничих потужностях  якого, у вересні 2019 року стався нещасний випадок з працівником, порушує вимоги чинного законодавства з охорони праці.

За таких умов, вимога Управління Держпраці у Миколаївській області  щодо вжиття заходів реагування у сфері державного нагляду шляхом повної заборони виконання робіт та експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки є цілком обґрунтованою.

Тож, постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду до ТОВ «Нові Технології ЛТД» застосовані заходи реагування у сфері державного нагляду шляхом повної заборони виконання робіт та експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, а саме:

– кран автомобільний КРАЗ КТА-28;

– кран гусеничний РДК-400 в/п40т;

– кран РДК-250-3 в/п23т;

– електротельфер в/п 0,25т;

– газонебезпечні роботи та роботи у вибухопожежонебезпечних зонах;

– експлуатацію системи вентиляції;

– виконання робіт, що виконуються на висоті понад 1,3 метра;

– вантажно-розвантажувальні роботи;

– проведення спеціального навчання та перевірку знань працівників з питань охорони праці до приведення діяльності комісії у відповідність з НПАОП 0.00-4.12-05;

– експлуатацію електрообладнання;

– роботи з інструментом та пристроями;

– застосування верстатного обладнання (заточувальний верстат та свердлильний верстат);

-експлуатацію обладнання пошивного цеху (швейні машини з електричним приводом, верстат для намотування шпульок);

-експлуатацію обладнання для видалення пилу в цеху, переносні світильники, світильник в вибухопожежонебезпечному виконанні в приміщенні для зберігання ЛКМ.