Підсумки роботи управління Держпраці у Миколаївській області за 2017 рік у попередженні профзахворювань

03 січня 2018

Організація та проведення заходів, які спрямовані на попередження шкідливої дії факторів виробничого середовища і трудового процесу, динамічне спостереження за  станом  здоров’я працівників, оцінка можливості продовження роботи в умовах дії конкретних факторів, а також розробка відповідних лікувальних та оздоровчих заходів для працівників групи ризику.  Саме у цьому напрямку формують свою роботу фахівці відділу гігієни праці управління Держпраці у Миколаївській області.

Так, впродовж 2017 року фахівцями складено 431 акт визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам, погоджено 587 поіменних списків працівників, для збереження здоров’я  яких чинним законодавством передбачено обов’язкове проведення періодичних медичних оглядів.

Станом на 01.01.2018 року управління Держпраці у Миколаївській області узгоджено 469 заключних актів за результатами періодичного медичного огляду працівників. Згідно зазначених актів медичному огляду підлягає 26558 осіб, у т.ч. жінок 9060, обстежено 26529 осіб, з яких 9052 жінки. У відносному значені кількість обстежених становить 99,9%.

У 2017 році для встановлення зв’язку хронічного захворювання (отруєння) з   впливом  виробничих  факторів  і  трудового  процесу фахівцями відділу з питань гігієни праці управління Держпраці у Миколаївській області складено 9 санітарно-гігієнічних характеристик.

За участю посадових осіб управління проведено 11 розслідувань причин виникнення хронічного професійного захворювання.   За результатами яких визначено  зв’язок між погіршенням стану здоров’я і впливом негативних факторів виробничого середовища.

Запорукою збереження здоров’я працівників є своєчасно проведені профілактичні заходи. Для того, щоб допомогти визначитися з найліпшими практиками попередження профзахворюваності на підприємствах області  посадовими особами  відділу з питань гігієни праці управління Держпраці у Миколаївській області проводиться постійна превентивна робота. Так, у 2017 році з актуальних питань гігієни праці організовано 11 семінарів, нарад; проведено 254 роз’яснювальні бесіди; розміщено 29 статей у електронних засобах масової інформації; 6 статтій у друкованих виданнях, зокрема журналах «Технополіс»  та «Охорона праці», проведено один виступ на обласному радіо «FM Миколаїв».

Активно проводиться робота з питань профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу у сфері праці, а також з  питань дискримінації та стагнації ВІЛ-інфікованих та членів їх сімей. У цьому напрямку з минулому році проведено 4 семінари, надано 27 консультацій. Як прикладом позитивного результату від здійсненої роботи у цьому напрямку можна відзначити запровадження програми по профілактиці ВІЛ-інфекції/СНІДу на робочих місцях на 10 підприємствах Миколаївщини.