Підвищення обізнаності та захисту: тренінг про запобігання насильству, домаганням та дискримінації на робочому місці

08 вересня 2023

Фахівці Південного МУД взяли участь у тренінгу для працівників і працівниць Державної служби України з питань праці у Києві, на якому детально вивчалось питання запобігання насильству, домаганням та дискримінації в сфері праці.

Метою тренінгу було підвищення обізнаності фахівців та їх підготовка до ефективної реалізації повноважень з питань забезпечення дотримання принципів рівних можливостей на робочому місці.

Інспектори розглянули питання попередження ВІЛ-інфікування та недопущення насильства і домагань в сфері праці задля особистої безпеки і здоров’я, а також задля ефективного консультування роботодавців та їх команд з розроблення відповідних політик на робочому місці.

Навчання відбувалось шляхом перегляду презентацій, роботи в мікрогрупах, дискусій, мозкового штурму, вікторини, кейс-аналізу практичних вправ, індивідуальної роботи, перегляду та аналізу відеосюжетів та анонімних анкетувань.

Керування психосоціальними ризиками та недопущення дискримінації на підприємствах – один із головних аспектів безпеки на робочому місці. ISO 45003 дає практичні приклади заходів контролю психосоціальних ризиків щодо трьох категорій небезпек:

  1. Організація роботи.
  2. Соціальні фактори.
  3. Робоче середовище, обладнання та небезпечні роботи.

Адже, письмова політика і програма є ефективним інструментом попередження та реагування на випадки насильства і домагань в сфері праці.