Погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах Баштанщини – під пильною увагою Управління Держпраці

13 вересня 2021

09 вересня 2021 року відбулось засідання районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, створеної при Баштанській райдержадміністрації, під час якого  обговорено перспективи погашення боргів із заробітної  ДП «Володимирівське», КП «Добробут».

На день засідання  заборгованість з виплати заробітної плати ДП «Володимирівське» перед 11 працівниками становить 461,3 тис.грн,  заборгованість  КП «Добробут» Баштанської міської ради перед  34 працівниками –  253,8 тис.грн.

Зауважимо, Управлінням Держпраці у Миколаївській області здійснено  перевірку на КП «Добробут» Баштанської міської ради (далі – КП «Добробут» БМР).  Під час заходу контролю зафіксовані   порушення  ч. 1 ст. 115 Кодексу законів про працю України щодо строків виплати заробітної плати, ст. 34 Закону України «Про оплату праці» щодо   нарахування та  виплати компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку  із порушенням строків  виплати заробітної плати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.

За результатами перевірки директору КП «Добробут» БМР винесено припис щодо усунення виявлених порушень, стосовно керівника складено та направлено до суду  протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП.

Разом з тим, направлено подання до Баштанського районного відділу поліції ГУНП в Миколаївській області, Баштанської окружної прокуратури про ознаки злочину, передбаченого ст. 175 КК України в діях керівника КП «Добробут» БМР, та подання до міської ради щодо притягнення керівника до дисциплінарної відповідальності.

Також, у зв’язку із порушенням ст. 34 Закону України «Про оплату праці» керівнику КП «Добробут» БМР направлено подання щодо притягнення в.о. головного бухгалтера до дисциплінарної відповідальності.

Дмитро Куруч, інспектор праці Управління Держпраці у Миколаївській області,  повідомив  присутнім на засіданні про пильну увагу  Кабінету Міністрів до ситуації із ліквідацією заборгованості із зарплаті та наголосив на основних положеннях проєкту постанови, яким передбачається внести зміни у відповідальність за порушення строків оплати праці працівникам.

Учасники заходу рекомендували директорам підприємств вжити заходів щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати, надати комісії графіки надходження коштів для погашення заборгованості. Моніторинг за погашенням заборгованості із заробітної плати покладено на  Управління Держпраці у Миколаївській області.