Посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області надали підтримку у вирішенні питань у сфері охорони праці Миколаївського міського пологового будинку № 1

13 березня 2018

Результати моніторингу виробничого травматизму за сферами економічної діяльності за попередні два роки свідчить про сумну динаміку збільшення травматизму серед медичних працівників. Аналіз виробничих ризиків повинен допомогти особам, відповідальним за стан охорони праці закладу, визначитися з методами роботи у поліпшенні умов праці, застосуванні нових інструментів усунення загроз людському життю. Саме таку думку доводили посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області під час семінара – наради у Миколаївському міському пологовому будинку № 1.

Під час розкриття проблем організаційної діяльності у сфері охорони праці медичного закладу, Людмила Артеменко, головний спеціаліст відділу нагляду в АПК та СКС управління Держпраці у Миколаївській області, сформулювала основний напрямок діяльності відповідальних осіб за стан охорони праці закладу. Так, завдання відповідальних з охорони праці охоплює розробку, на підставі проведеного моніторингу виробничих ризиків, комплексних організаційно-технічних заходів із забезпечення безпеки праці за різними напрямками, а також їх реалізацію та контроль виконання.

Правила поведінки безпосередньо медичних працівників щодо дотримання чинних нормативно-правових актів з питань охорони праці та галузевих інструкцій, вимог і правил техніки безпеки є ключовими у попередженні виробничого травматизму та професійних захворювань. Водночас, адміністрація закладу не повинна стояти осторонь. За реалізацією організаційно-технічних заходів з питань охорони праці повинен здійснюватися постійний контроль.

Свій виступ заступник начальник відділу з питань гігієни праці Марія Алієва розпочала з порядку організації та проведення попередніх, періодичних медичних оглядів. Крім того, нею на обговорення було піднято тему: «Попередження стигми та дискримінації ВІЛ-інфікованих».

Переносячи акценти на медичних працівників, залучених до роботи у несприятливих умовах праці, інспектори праці відділу з питань експертизи праці управління Держпраці у Миколаївській області зосередили увагу на своєчасному проведенні атестації робочих місць за умовами праці. Саме за її результатами розробляються першочергові заходи щодо поліпшення умов праці на конкретному робочому місці. Разом з цим, вони є підґрунтям встановлення пільг та компенсацій медпрацівникам, які залучені у шкідливих умовах праці.

Наприкінці заходу головний лікар Миколаївського міського пологового будинку № 1 Євген Волохов розказав про впроваджені заходи з охорони праці та визначив напрямки роботи закладу, за якими адміністрацією проводиться діяльність у поліпшенні умов праці співробітників.