Попередження випадків прихованого травматизму: на Одещині проведено технічну консультацію

15 лютого 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Олександр Баландюк провів технічну консультацію з працівниками ПП «Гранд-Газ-Сервіс» на тему попередження випадків прихованого травматизму.

Під час заходу представник Держпраці проконсультував працівників з питань запобігання нещасним випадкам на виробництві, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві та попередження випадків прихованого травматизму».


Посадовець пояснив, що прихованим нещасним випадком на виробництві вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.
Якщо нещасний випадок приховується, не проводиться розслідування, у такому випадку створюється загроза його повторення. Таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці. Погоджуючись на приховування нещасного випадку, потерпілий не лише стає співучасником злочину, але ще і лишає себе можливості отримання оплати витрат на проведення професійної реабілітації, оплати соціальних послуг, а також страхових виплат.

Інспектор наголосив: щоб запобігти прихованому виробничому травматизму, необхідно вживати низку заходів. Насамперед керівництво підприємства повинно вести ретельний облік всіх випадків травм та захворювань, пов’язаних з роботою на підприємстві. Це дасть можливість виявити проблемні місця та забезпечити належний контроль за процесами, що пов’язані з охороною праці. Крім того, необхідно проводити регулярні інструктажі з охорони праці для всіх працівників та забезпечити їх засобами індивідуального та колективного захисту.

Попередження прихованого виробничого травматизму на підприємствах — дуже важлива проблема. Застосування заходів щодо попередження травм та захворювань, ведення ретельного обліку травматизму та залучення працівників до процесу безпеки праці можуть допомогти уникнути багатьох проблем для підприємства в майбутньому.