Попередження випадків прихованого травматизму: на Одещині проведено технічну консультацію

26 квітня 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Ігор Ідесіс напередодні Дня охорони праці провів технічну консультацію на робочих місцях з працівниками ОСББ «БУЛЬВАР».


Під час превентивного заходу посадовець висвітлив питання попередження випадків прихованого травматизму, також розповів представникам підприємства про безпечну експлуатацію електроустановок, наголосивши на тому, що керівник підприємства зобов’язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок відповідно до вимог чинних нормативних документів.


Фахівець Держпраці зазначив, що прихованим нещасним випадком на виробництві вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.
Відповідно до статті 22 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці» роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій.


За підсумками розслідування нещасного випадку, професійного захворювання або аварії роботодавець складає акт за встановленою формою, один примірник якого він зобов’язаний видати потерпілому або іншій заінтересованій особі не пізніше трьох днів з моменту закінчення розслідування.
Варто пам’ятати, що Приховуючи настання нещасного випадку, не проводячи розслідування нещасного випадку створюється загроза повторення нещасного випадку. Таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці.