Аварія на Чорнобильській АЕС — одна з найстрашніших катастроф XX століття

26 квітня 2024

Аварія на Чорнобильській АЕС — одна з найстрашніших катастроф XX століття. Для уникнення подібної ситуації кожен із працівників атомних електростанцій повинен знати правила виконання робіт.


Згідно вимог законодавства з охорони праці, головне в діяльності кожного підприємства, не виключаючи атомну станцію, — забезпечення і збереження життя і здоров’я працівників. Саме на це й спрямовано роботу кожного підрозділу та розроблено систему правил щодо безпечної діяльності АС.


Експлуатуюча організація створює на АС необхідні організаційні структури для її ефективної і безпечної експлуатації, наділяє адміністрацію АС відповідними повноваженнями та обов’язками, організує фізичний
захист і пожежну охорону АС, реалізує систему інженерно-технічної підтримки експлуатації енергоблоків, а також систему аварійної готовності і реагування.


Управління АС ґрунтується на системі управління якістю, яка розроблюється адміністрацією АС і затверджується ЕО. У документах системи якості чітко визначаються права, обов’язки кожного працівника АС за безпечну експлуатацію, у тому числі у випадку виникнення аварії.


Експлуатуюча організація повинна приділяти постійну увагу формуванню культури безпеки і удосконаленню професійного рівня посадових осіб АС (директор, головний інженер, їх заступники, начальники виробничих підрозділів). Необхідною умовою для призначення працівника на керівну посаду є відповідність його кваліфікаційним вимогам, а також позитивні результати перевірки знань із здачею кваліфікаційних іспитів у встановленому порядку.


До початку фізичного пуску АС комплектується підготовленим експлуатаційним персоналом, який пройшов перевірку знань і допущений до самостійної роботи. Персонал, який бере участь у передпускових налагоджувальних операціях, проходить перевірку знань до початку зазначених робіт.


Експлуатуюча організація розробляє та реалізує систему професійної підготовки і підтримки кваліфікації персоналу АС. У структурі АС передбачаються навчально-тренувальні центри (НТЦ), оснащені технічними засобами навчання, у тому числі повномасштабними тренажерами, необхідними для підготовки, підтримки кваліфікації та перепідготовки персоналу АС.


Персонал АС, у тому числі зайнятий обслуговуванням і ремонтом обладнання, систем та елементів АС, проходить підготовку на робочому місці і в навчально-тренувальних центрах з використанням тренажерів, перевірку знань перед допуском до самостійної роботи, а також періодичну підтримку кваліфікації відповідно до вимог норм, правил та стандартів з ядерної та радіаційної безпеки.


НТЦ розпочинає навчання експлуатаційного персоналу не пізніше ніж за три місяці до початку передпускових налагоджувальних робіт на першому енергоблоці АС. ЕО зобов’язана отримати в установленому порядку ліцензію Держатомрегулювання на право підготовки персоналу в НТЦ.


Під час підготовки, підтримання кваліфікації і перепідготовки персоналу особлива увага приділяється відпрацюванню його дій під час аварій, отриманню практичних навичок управління РУ, енергоблоком і АС в цілому.


Підготовка персоналу здійснюється з урахуванням досвіду експлуатації, забезпечує розуміння наслідків можливих помилок персоналу для безпеки АС.


При прийнятті на роботу, а також періодично під час роботи, персонал АС проходить медичний контроль. Стан здоров’я персоналу не повинен перешкоджати виконанню покладених на нього виробничих завдань і повинен відповідати вимогам, установленим відповідними органами охорони здоров’я.


Всі працівники АС обов’язково повинні забезпечуватись спеціальним одягом, взуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Відповідальність за це несе роботодавець.


У всіх режимах експлуатації енергоблока на блоковому щиті управління мають бути задіяні не менше двох фахівців, що мають право безпосереднього управління реакторною установкою.