Попередження випадків прихованого травматизму в закладах освіти: на Одещині проведено технічну консультацію

20 травня 2024

Головний державний інспектор Ольга Атрашкова провела превентивний захід на якому розглянуто питання щодо безпечного виконання робіт на висоті, а саме: вимоги безпечної експлуатації приставних драбин, які викладено у «Правилах охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями», затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 19.12.2013 р. № 966.

Інспектор зазначила, що роботи на висоті — це діяльність, яка виконують на відстані по вертикалі 1,3м і більше від поверхні ґрунту, перекриття або робочого настилу. Роботодавець наказом повинен призначити з числа інженерно-технічних працівників особу, відповідальну за контроль технічного стану та випробування драбин.

Вимоги безпечної експлуатації приставних драбин на підприємстві визначає інструкція з охорони праці під час використання приставних драбин.
На кожній приставній драбині, що експлуатується, має бути позначено її інвентарний номер, належність підрозділу та дату проведення чергового випробування.

Конструкція та улаштування драбини мають забезпечувати працівнику безпеку переміщення на ній. Профілактичний огляд приставних драбин проводять 1 раз на 3 місяці із записом результатів у відповідному журналі. Перед кожним використанням драбина підлягає візуальному огляду. Також посадовець нагадала присутнім основні вимоги Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.