Порушення термінів та порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці стало причиною позбавлення жінки права отримання пенсії на пільгових умовах: роботодавця притягнуто до відповідальності, жінці рекомендовано звернутися до суду

29 липня 2021

Відмова у наданні довідки для оформлення пенсії за віком на пільгових умовах стала причиною звернення мешканки Миколаєва до Управління Держпраці у Миколаївській області. Жінка довгий час працювала фельдшером-лаборантом в одному із закладів охорони здоров’я Миколаєва. Для оформлення пенсії вона звернулась до роботодавця для отримання довідки, що підтверджує пільговий характер роботи. В наданні довідки жінці   відмовили.

Фахівці Управління Держпраці у Миколаївській області ініціювали перевірку для встановлення причин відмови. За результатами проведеної позапланової перевірки встановлено, що роботодавець не дотримувався періодичності проведення атестації робочих місць за умовами праці один раз на п’ять років. В період роботи жінки, а саме: з 2003 року по 2020 рік, первинна атестація робочого  місця фельдшера-лаборанта   була проведена лише у 2015 році. У період з 2003 року по 2015 рік атестація не проводилась.

Водночас встановлено, що згідно з наказом, складеним за  результатами атестації  у 2015 році,  на робочому місці фельдшера-лаборанта не підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №2. Жінку з результатами атестації не ознайомили.

Зазначимо, що враховуючи п. 2 Інструкції проведення атестації робочих місць в установах охорони здоров’я і соціального забезпечення право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списками №1 та 2 може бути підтверджене, якщо зайнятість працівників складає повний робочий день. На робочому місці фельдшера-лаборанта (на якому працювала жінка) проведено хронометраж робочого часу та складено фотографію робочого дня, згідно з якою вона працювала в умовах ризику зараження збудником інфекції при контакті з хворими та роботі з біологічним матеріалом  70,6 % робочого часу, що не дає права на пенсію за віком на пільгових умовах.

Вищезазначене свідчить про порушення вимог законодавства про працю,  що позбавляє працівника права на отримання пенсії за віком на пільгових умовах за   Списком №2.

Інспектор праці поінформував керівництво  закладу охорони здоров’я  з вимогами Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці. Стосовно керівника складено та направлено до суду протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП.

Жінці з метою поновлення трудових прав рекомендовано звернутися до суду.