Посадові особи у правління Держпраці у Миколаївській області розповіли роботодавцям Вознесенського району про роботу, яку небезпечно доручати дитині

27 квітня 2018

У Вознесенському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар для роботодавців щодо заборони та протидії найгірших форм дитячої праці. Участь у семінарі прийняли інспектори праці управління Держпраці у Миколаївській області.

Під час заходу присутнім було повідомлено про ратифікацію у 2000 році Конвекції Міжнародної організації праці від 17.06.1999 №182. Зазначена Конвенція спрямована на  недопущення залучення  дітей до найгірших форм дитячої праці, захисту їх від репресалій та забезпечення їхньої реабілітації та соціальної  інтеграції.

Іван Гусаров, інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області повідомив про види небезпечної для дитини праці, які визнані міжнародними нормами.

Так, до небезпечної праці для особи, що не досягла віку 18 років належать:

  • види роботи, які наражають дітей на фізичне, психологічне чи сексуальне насильство;
  • підземні, підводні роботи, праця на небезпечних висотах чи в обмеженому просторі;
  • робота з небезпечними механізмами, обладнанням чи інструментами, чи  та, яка  вимагає  ручного пересування чи транспортування тяжких вантажів;
  • праця у нездоровому середовищі, яке може, наприклад, наражати дітей на шкідливі речовини, засоби чи процеси, чи на температури, шумові рівні чи вібрації, які шкодять їхньому здоров’ю;
  • праця в особливо важких умовах, така як праця протягом великої кількості годин чи вночі, чи робота, виконуючи яку, дитина надмірно затримується у приміщенні роботодавця.

Крім того, учасники зустрічі обговорили вимоги чинного законодавства України щодо працевлаштування неповнолітніх на підприємствах Миколаївщини.

 У чинному законодавстві України передбачені заборони та обмеження щодо залучення  неповнолітніх осіб до виконання певних робіт. Наприклад: заборонено залучати осіб, що не досягли віку 18 років, до робіт у нічний час, у вихідні та святкові дні, а також до наднормових робіт.  Крім того, такі працівники не можуть працювати за сумісництвом. Державою їм надано привілей: неповнолітнім працівникам установлюється скорочена тривалість робочого часу, при цьому заробітна плата виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Серед іншого присутніх представників роботодавців ознайомлено з девізом, який обрано Міжнародною організацією праці для відзначання  Всесвітнього дня охорони праці у 2018 році – «Захищене та здорове покоління», а також, з цілями та заходами цьогорічної кампанії, що проводить управління Держпраці у Миколаївській області.