Посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області звернулись до суду із заявкою щодо заборони експлуатації ліфту, строк експлуатація якого минув

11 вересня 2017

За результатами позапланової перевірки дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці  стосовно експлуатації пасажирського ліфту, розташованого у під’їзді №1 будинку №25 по вулиці Декабристів у м. Миколаєві, посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області виявлено низку порушень, що створюють загрозу життю та здоров’я  людей. З метою попередження виникнення прикрих випадків управління Держпраці у Миколаївській області  звернулося до суду з позовною заявою щодо заборони експлуатації пасажирського ліфта за зазначеною адресою.

Підставою для проведення позапланового заходу стало колективне звернення мешканців під’їзду №1 вищезазначеного будинку. У зверненні зазначалось, що двері ліфту дуже швидко зачиняються через що затискають пасажирів, на деяких поверхах двері ліфту деформовані, на посадочній площадці першого поверху між дверима та кабіною ліфту досить велика відстань. Також, часто виникають випадки аварійної зупинку ліфту та застрягання людей в ліфтовій кабіні.

Під час перевірки посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області  встановлено, що балансоутримувачем пасажирського ліфту, про який йде мова у звернені, виступає ТОВ «Центральний-1». У вересні 2016 року, за замовленням             ТОВ «Центральний-1», КП «Миколаївліфт» проведено експертне обстеження та технічну діагностику зазначеного об’єкту. У висновку балансоутримувачу зазначено: «Виявленні зауваження є підставою власнику для виконання робіт, щоб привести ліфт в справний стан. Можлива подальша експлуатація за паспортними характеристиками після усунення виявлених зауважень». Незважаючи на  виявлені КП «Миколаївліфт» дефекти та пошкодження,  рішення щодо заборони експлуатації ліфту не було прийнято, ремонт та технічні огляди об’єкту підвищеної небезпеки не проводиться, дозвіл центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони  праці на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, зокрема ліфту, не отримано.

Людина та її безпека  повинна передувати функціональному комфорту, який створює підіймальний механізм.