Посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області взяли участь у виробничій нараді ВРНП ПАТ «Укрнафта» в Миколаївській області присвяченій питанням охорони праці молодих працівників

17 квітня 2018

У Миколаївському відділені реалізації нафтопродуктів ПАТ «Укрнафта» відбулась нарада на тему «Захищене та здорове покоління».

Ініціатором заходу виступили посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області.

На початку заходу начальник ВРНП ПАТ «Укрнафта» в Миколаївській області Віталій Лукіянчук ознайомив присутніх з даними статистики нещасних випадків за 2017-2018 роки, а також навів дані аналізу структури чисельності працівників, з акцентом на молодих працівників товариства.

Так, кількість  працівників у віці від 18 до 24 років на товаристві становить 16% від загальної кількості працівників. З-поміж молодих працівників у шкідливих умовах праці працюють 81%. Віталій Лукіянчук підкреслив, що до робіт з підвищеною небезпекою та зі шкідливими умовами праці залучаються лише працівники, що досягли 18 років. На підприємстві зі шкідливими умовами праці працюють працівники за професією: оператор заправної станції. Залучені працівники мають  2-у та 3-ю кваліфікаційні категорії.

Василь Бєляєв, заступник начальника відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці Миколаївській області, у своєму звернені до присутніх підкреслив, що молоді спеціалісти є більш вразливими та схильними до виробничих ризиків. Тому запровадження практики «наставництва» та проведення постійного контролю щодо виконання ними трудових обов’язків є ключовим елементом попередження нещасних випадків та аварій на об’єктах підвищеної небезпеки товариства.

Під час заходу також зазначалось, що громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці  здійснюють  професійні спілки.

Задля привернення уваги та підвищення культури охорони праці співробітників товариства, зокрема молодих працівників, керівництву товариства запропоновано оновити куточки охорони праці та поширити серед працівників інформаційні буклети управління Держпраці у Миколаївській області щодо додержання вимог охорони праці під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.