Посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області взяли участь у семінарі для відповідальних за стан охорони праці підприємств АПК Вітовського району

25 квітня 2018

У Вітовській районній державній адміністрації відбувся семінар для керівників та відповідальних за стан охорони праці осіб підприємств агропромислового комплексу Вітовського району Миколаївської області.

Серед доповідачів на заході були присутні  посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області, зокрема  Юлія Пономарьова, головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці, Галина Пилипенко, головний державний інспектор відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг.

«Безпечні та нешкідливі умови праці повинні бути створені для всіх працівників. Міжнародна організація праці у 2018 році взяла на себе зобов’язання сприяти забезпеченню гідної праці, безпечних і здорових умов праці усіх працівників з акцентом на молодих спеціалістів». – на початку свого виступу зазначила Юлія Пономарьова.

Під час виступу було зауважено, що в агропромисловому комплексі залучається багато працівників професії, яких підлягають проведенню атестації робочих місць за умовами праці. Присутнім роз’яснено, яким чином визначаються робочі місця, що підлягають проведенню атестації та надано перелік нормативно-правових актів, що визначають робочі місця, працюючим на яких працівникам передбачено право на пільгове пенсійне забезпечення, щорічну додаткову відпустку, скорочену тривалість робочого тижня, доплату за роботу в шкідливих умовах праці.

Представників підприємств АПК, також, проінформовано про адміністративну відповідальність за порушення порядку та термінів проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Серед іншого, на розгляд учасникам семінару підіймалось питання пріоритету застосування на підприємствах  безпечної нехарчової продукції.   Галина Пилипенко, повідомила, що  безпечна нехарчова продукція за звичайних або обґрунтовано передбачуваних умов не повинна  становити жодного ризику чи становити лише мінімальні ризики, зумовлені використанням такої продукції, які вважаються прийнятними і не створюють загрози суспільним інтересам. Доказом безпечності продукції є її відповідність національним стандартам, що гармонізовані з відповідними європейськими стандартними.

Сприяючи запобіганню розповсюдження на території України продукції, що не відповідає встановленим вимогам та наражає споживачів чи користувачів продукції на можливу небезпеку їх здоров’ю, суб’єкти господарювання зобов’язані зберігати технічну документацію та документи, що дозволяють ідентифікувати осіб, які поставили їм продукцію, або яким вони поставили продукцію протягом строку, що встановлений відповідним технічним регламентом.

Наприкінці заходу посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області надано відповіді на питання учасників заходу.