Посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області прийняли участь у тренувальному зайнятті на АТ «Оператор газорозподільної системи «Миколаївгаз»

12 вересня 2019

11 вересня 2019 року на АТ «Оператор газорозподільної системи «Миколаївгаз» відбулось тренувальне зайняття щодо дотримання вимог безпеки під час виконання робіт у колодязях, шурфах, траншеях, котлованах, камерах, колекторах, замкнутому просторі.

Участь у заході взяли: посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області, фахівці служби охорони праці, працівники аварійно-диспетчерської служби підприємства.

На початку заходу учасникам нагадали  про ризики, які присутні під час виконання  робіт у замкнутому просторі та вимоги охорони праці щодо їх безпечного проведення. Серед видів небезпек відзначено: недостатній вміст кисню, токсичне середовище, перешкоди вільному переміщенню, складність екстреного покидання робочої зони. В резервуарах і підземних спорудах найчастіше містяться такі вибухонебезпечні і шкідливі гази, як метан, пропан, окис вуглецю, вуглекислий газ, ацетилен тощо. Вимоги охорони праці  визначають чіткий «алгоритм»  безпечного виконання робіт. Оскільки   роботи підвищеної небезпеки здійснюються за нарядом-допуском, то якості   розробки, впровадження, а також контролю за додержанням вимог зазначеного документа має надаватися особлива увага. До складу членів бригади не мають входити працівники термін чергової перевірки знань з питань  охорони праці у яких минув. Працівники, зайняті на роботах підвищеної небезпеки, щороку повинні проходити профілактичні медичні огляди та спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці та під час виконання робіт чітко дотримуватися встановлених вимог.

Під час тренувань працівники аварійно-диспетчерської служби продемонстрували вміння швидкого виконання робіт з дотриманням послідовності безпечного їх проведення. Учасники використовували прилади контролю, засоби захисту органів дихання, працювали у команді.  Програма тренувань також містила відпрацювання дій щодо надання домедичної допомоги. Члени бригади  акуратно виймали потерпілого зі замкнутого простору, умовно робили йому штучну вентиляцію легенів, надавали тілу людини стійке (стабільне) бічне положення.

За результатами тренувального зайняття Сергій Джігімон, начальник відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Миколаївській області,   відмітив дотримання працівниками правил безпечного виконання робіт у замкнутому просторі та вміння надавати  допомогу постраждалому члену бригади.