Посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області наголосили комунальним підприємствам Миколаївщини на необхідності додержання законодавства про працю

06 грудня 2017

В рамках Всеукраїнського тижня права посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області прийняли участь у семінарі організованому Миколаївською обласною організацію профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення для комунальних підприємств Миколаївщини.

Під час заходу перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська докладно розкрила причини застосування до порушників законодавства про працю дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, фінансової та кримінальної відповідальності, підкресливши, що види відповідальності  застосовуються незалежно один від одного. Також, наголосила на  характерних порушеннях, які виявлявлені під час перевірок комунальних підприємств, серед яких: несвоєчасна та не в повному обсязі оплата праці,  порушення строків виплати відпускних, помилки у проведені індексації заробітної плати, відсутність належного розрахунку при звільнені працівників тощо.

Вказані порушення на підприємствах комунальної власності у сфері ЖКГ набули постійного та тривалого характеру, але з пояснень керівниками ситуації, що складається на підприємствах, значний брак коштів залежить від декількох причин, а саме не отримання коштів по квартплаті та не отримання відшкодування витрат за надані послуги пільгової категорії громадян.

Тому на думку управління Держпраці у Миколаївській області при плануванні кошторису та планів роботи на наступний рік керівниками підприємств ЖКГ потрібно пам’ятати про необхідність заощадження бюджетних коштів, усуваючи причини, які є підставою для накладання фінансових санкцій.

Присутнім було повідомлено основні положення Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 №295. Крім цього, доведено інформацію про реалізацію повноважень зі здійснення контролю за додержанням законодавства про працю виконавчими органами рад. Інспекторів, що здійснюють контрольні повноваження в межах міста Миколаєва та області.

Серед іншого, учасники зустрічі обговорили виконання умов Територіальної галузевої угоди між департаментом житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради і Миколаївською обласною організацію профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, особливості оплати праці за сумісництвом та суміщення,  порядок розроблення посадової інструкції та її затвердження.