Посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області визначили умови безпечної експлуатації системи газопостачання в житлових будинках під час наради, що відбулась у ТОВ «ЖЕК «Забота»

05 лютого 2018

Відносини між підприємствами, які надають комунальні послуги, та мешканцями будинків складно назвати гармонійними. Серед суперечок щодо розмежування обов’язків належного утримання будинків та комунікацій проблема безпеки мешканців будинків залишається найактуальнішою. Саме розгляду цього питання була присвячена нарада у дільниці №2 ТОВ «ЖЕК «Забота».  Участь у нараді прийняли посадові особи відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки  управління Держпраці у Миколаївській області, представники ПАТ «Миколаївгаз».

Під час наради зазначалось, що порушення умов безпечної експлуатації складових системи газопостачання ставить під загрозу життя та здоров’я усіх мешканців будинку.

 Сергій Джігімон, начальник відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки  управління Держпраці у Миколаївській області, зазначив, що забезпечення належного стану димовентиляційних каналів будинків покладено на балансоутримувача, тобто на житлово-експлуатаційні підприємства (контори). Тому, співробітники комунального підприємства під час прийняття  робіт у підрядної спеціалізованої організації з очищення та перевірки стану димовентканалів повинні ставитися з особливою увагою.

Проблема, не допуску представників комунального підприємства до приміщень для проведення обстежень є не новою. Громадяни не усвідомлюють власні дії. Так, мешканці квартир, намагаючись здобути більшого комфорту, переобладнують  приміщення та оснащують новим обладнанням. Між тим, таке осучаснення найчастіше не узгоджується з проектом та паспортом забудови будинку та викликає небезпеку виникнення аварій та нещасних випадків.

Серед іншого, зазначалось, що власники та орендарі квартир не дотримуються правил користування встановлених газових приладів та апаратів, а причиною тому є відсутність необхідних знань.

Підсумовуючи нараду, головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки  управління Держпраці у Миколаївській області Валентин Дучко зазначив, що задля  пропаганди безпеки життєдіяльності серед населення інформаційні дошки будинків варто поновити  оголошеннями, на яких буде розміщено вимоги безпеки до систем газопостачання з посиланням на Правила безпеки системи газопостачання.