Посадові особи Управління Держпраці надали рекомендації КНП «МОЦЛІХ» МОР щодо безпечної експлуатації кисневих станцій

14 грудня 2020

На КНП «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Миколаївської обласної ради  (далі – КНП «МОЦЛІХ» МОР) відбувся превентивний захід Управління Держпраці у Миколаївській області, спрямований на недопущення аварій та нещасних випадків під час експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів  з киснем. Захід відбувся в рамках виконання резолюції Прем’єр-міністра України від               26 листопада 2020 року № 48466/0/1-20 та окремого доручення т.в.о.Голови Держпраці від 27 листопада 2020 року №443/1/4.4-20.

Зазначимо, що питання забезпечення безпеки під час експлуатації  кисневого обладнання   вдруге  підіймається на обговорення в КНП «МОЦЛІХ» МОР. Так, у листопаді 2020 посадові особи Управління Держпраці  дистанційно консультували представників медзакладу про вимоги охорони праці та промислової безпеки, направляли відповідні методичні рекомендації Держпраці,  у грудні ж  фахівці Управління безпосередньо оглянули об’єкти подачі кисню до ліжок пацієнтів з гострою хворобою Сovid-19 закладу охорони здоров’я.

За результатами заходу керівництву КНП «МОЦЛІХ» МОР надано відповідні  рекомендації.  Серед них було висунуто настанови щодо  визначення  певного механізму для персоналу, на який покладено обов’язки з обслуговування обладнання під тиском, згідно з яким йому доручається ведення ретельного спостереження за дорученим устаткуванням шляхом його огляду, перевірки справності арматури, контрольно-вимірювальних приладів, запобіжних клапанів, засобів сигналізації і захисту, живильних пристроїв; організації належного зберігання обладнання, що працює під тиском.

За словами головного державного інспектора Управління Держпраці у Миколаївській області Віктора Григоровича,  для досягнення  належного рівня безпеки на трьох об’єктах подачі кисню КНП «МОЦЛІХ» МОР необхідно провести експертизу виконаних робіт з монтажу кисневих станцій щодо  забезпечення дотримання вимог безпечної експлуатації.