Посадові особи Управління Держпраці взяли участь в онлайн навчанні щодо складання форм документів за результатами проведених заходів контролю

26 січня 2021

Перелік питань, які перевіряються під час заходу контролю, та особливості складання форм документів за результатами перевірок Держпраці у 2021 році. Саме ці аспекти розглядалися під час онлайн навчання, організованого Державною службою України з питань праці для  посадових осіб територіальних органів.

Посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області долучилися до заходу з двох точок локації, а саме: у  м.Миколаєві та у м.Первомайську.

Під час навчання було відзначено, що  06 січня 2021 року набрав чинності Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 27 жовтня 2020 року N 2161, яким  затверджені форми документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю Державною службою України з питань праці.

Відповідно до зазначеного документа під час планових заходів контролю посадові особи Держпраці мають перевіряти питання, які стосуються додержання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду, чітко дотримуючись переліку, визначеного у 6 додатках  акту. Водночас у процесі проведення позапланових заходів перелік питань, які досліджуються представниками органу контролю, обмежується. Зокрема під час позапланового заходу контролю  вивчаються  лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення цього заходу.

Нова  форма акта  перевірки надала можливість посадовим особам Держпраці не лише фіксувати порушення, а й письмово повідомляти  суб’єкта господарювання про негативні наслідки, що настали в результаті порушення вимог законодавства,  ризики настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності з порушенням встановлених вимог.

Учасники навчання загострили увагу на фіксації у документах перевірки відомостей  про необхідність суб’єкта господарювання негайно виправити ситуацію, що склалася, адже порушення, виявлене під час перевірки, може завдати шкоду здоров’ю працюючої особи, моральну шкоду, фінансові втрати тощо.

Комунікація встановлена під час навчання між посадовими особами Держпраці забезпечить оперативне опрацювання питань, пов’язаних з контрольною діяльністю.