ПП «Електролюкс»- забезпечення безпечного виконання робіт в електроустановках

31 серпня 2017

Визначення доцільності та достатності організаційних заходів, що забезпечують безпечне технічне обслуговування електричних мереж та електроустановок стало приводом для участі головного державного інспектора відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці управління Держпраці у Миколаївській області Віталій Косовський у виробничій нараді приватного підприємства «Електролюкс» у м.Первомайськ.

ПП «Електролюкс» з 1996 року провадить свою діяльність на електротехнічному ринку України.  Працівники підприємства виконують електромонтажні роботи різних видів складності, монтаж і установку генераторів, трансформаторів електричного току, ремонт та технічне обслуговування різного електричного устаткування.

Під час наради було зазначено, що технічне обслуговування електричних мереж та електрообладнання здійснюється згідно вимог правил технічної експлуатації електроустановок споживачів та правил безпеки експлуатації електроустановок. Працівники підприємства, які задіяні у технічному обслуговуванні електроустановок, пройшли  спеціальну підготовку, навчання та мають відповідне посвідчення. Підприємство забезпечує працівників необхідним спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту. Зі співробітниками,  під час прийняття на роботу та  періодично, проводяться  інструктажі з питань охорони праці,  надання першої медичної допомоги потерпілим  від  нещасних випадків,  а  також  з  правил  поведінки  та  дій  при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

Взявши слово, Віталій Косовський спрямував розмову на розмежування обов’язків з виконання вимог охорони праці між роботодавцем та працівником. Енергія є головною складовою життя людини, причому половина цієї енергії — електрична. Сучасне життя щільно пов’язане з електричними приладами. Співробітники ПП «Електролюкс» сприяють отриманню споживачами максимальної користі від користування електроприладами. Безумовно, під час виконання посадових обов’язків кожен працівник зобов’язаний знати та виконувати вимоги безпеки праці. В свою чергу, керівництво підприємства повинно створити належні, безпечні і здорові умови праці, здійснювати контроль за додержанням працівником технологічних процесів, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, використанням засобів колективного та індивідуального захисту, виконанням робіт відповідно до вимог з охорони праці.

Наприкінці наради  головний державний інспектор управління Держпраці у Миколаївській області підкреслив, що кожна праця має особливий характер та потребує певної організації,   системного підходу до вивчення організації праці з точки зору її безпеки, функціонування системи “людина —устаткування — середовище” удосконалює виробничий процес та запобігає виникненню нещасних випадків.