Працівникам Миколаївської обласної стоматологічної поліклініки пояснено необхідність проведення атестації робочих місць за умовами праці всіх робочих місць

05 липня 2019

Для чого необхідно проводити  атестацію робочих місць за умовами праці? Що зазначений захід передбачає? Зазначені питання ставила начальник відділу експертизи умов праці    управління Держпраці у Миколаївській області Людмила  Радченко працівникам Миколаївської обласної стоматологічної поліклініки.

Медичні працівники швидко надали відповіді посадовцю. Проте питання щодо необхідності проведення атестації робочих місць за умовами праці стоматологів та зубних техніків, а також  підстав віднесення  робочих  місць  до  категорії  із шкідливими,  важкими  умовами праці викликали складнощі.

Під час розмови Людмила  Радченко підвела працівників  Миколаївської обласної стоматологічної поліклініки до думки, що кожен працівник має право на здорові та безпечні умови праці.  Дійти впевненості у безпеці робочого місця дозволяє лише комплексна оцінка факторів виробничого середовища і характеру  праці на відповідність їхніх характеристик  стандартам  безпеки праці, будівельним та санітарним нормам і правилам. Тож, оцінка впливу виробничих ризиків має відбуватися щодо кожного робочого місця.

Учасники проаналізували дієвість заходів, які реалізуються у поліклініці щодо  поліпшення умов праці, при цьому окремо звернули увагу на робоче місце рентгенолаборанта.  Робоче місце – місце (приміщення) рентгенолаборанта  у процесі трудової діяльності, пов’язане з джерелами іонізуючих випромінювань.  Загалом іонізуюче випромінювання має руйнуючу дію на живі організми. Проте при реалізації  профілактичних заходів його вплив можна знизити.

Учасники зустрічі обговорили періодичність проведення атестації робочих місць за умовами праці та обставини, що дають право працівникам на пільги та компенсації за роботу в шкідливих умовах праці.