Працівникам торгового закладу на Одещині розповіли про попередження випадків прихованого травматизму

28 березня 2024

Під час технічної консультації з колективом магазину «Протектор» головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Владіслав Трофімов обговорив з працівниками підприємства проблеми попередження випадків прихованого травматизму.

Розглянувши під час заходу положення постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві та попередження випадків прихованого травматизму», представник ПМУ Держпраці проконсультував працівників з питань запобігання нещасним випадкам на виробництві.

Досвідчений фахівець пояснив, що вважається прихованим нещасним випадком на виробництві: це випадок, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.

Якщо нещасний випадок приховується, не проводиться розслідування, тоді створюється загроза його повторення. Таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці.

Погоджуючись на приховування нещасного випадку, потерпілий не лише стає співучасником злочину, але ще і лишає себе можливості отримання оплати витрат на проведення професійної реабілітації, оплати соціальних послуг, а також страхових виплат.

Інспектор наголосив: щоб запобігти прихованому виробничому травматизму, необхідно вживати серйозні заходи. Насамперед керівництво підприємства повинно вести ретельний облік всіх випадків травм та захворювань, пов’язаних з роботою на підприємстві. Це дасть можливість виявити проблемні місця та забезпечити належний контроль за процесами, що пов’язані з охороною праці.