Працівникам ТОВ «БК «Базіс» визначено вимоги з охорони праці, яких необхідно дотримуватися на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках

28 вересня 2020

Посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області провели інформаційно-роз’яснювальний захід на ТОВ «БК «Базіс» в рамках якого розглядалися питання забезпечення дотримання  мінімальних вимог з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках, допуску до роботи працівників, обізнаних у сфері безпечного ведення робіт та з якими належним чином оформлені трудові відносини.

Під час заходу керівник ТОВ «БК «Базіс» повідомив, що порушення виявленні під час попередніх заходів контролю Управління Держпраці усунені. Наразі підприємство не виконує будівельних робіт, але планує їх виконувати в майбутньому.

Головний державний інспектор Управління Держпраці Юрій  Пензул відзначив, що підготовчий процес до здійснення будівельних робіт є найвідповідальнішим. Саме від його якості залежить дотримання строків виконання робіт, відсутність аварій та травматизму на будівельному майданчику.

Присутнім гадали, що замовник або керівник будівництва до початку виконання будівельних робіт на будівельному майданчику повинен забезпечити складання плану з охорони праці будівельного майданчика з урахуванням вимог державних будівельних норм ДБН А.3.2-2-2009 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві». У випадку якщо передбачена тривалість будівельних робіт перевищує 30 робочих днів і на будівельних роботах одночасно буде зайнято понад 20 працівників та фізичних осіб, то не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку виконання будівельних робіт до територіального органу Держпраці має бути направлена інформація про виконання таких будівельних робіт. Зазначена вимога щодо інформування також має дотримуватися у разі  якщо планований обсяг виконання будівельних робіт перевищує 500 людино-днів.

Окремо посадовець зауважив, що працівники підприємства повинні бути поінформовані про всі заходи, які реалізуються  на будівельному майданчику у сфері  охорони праці. При цьому зміст та мета заходів повинна бути зрозумілою для кожного  будівельника.