Працівників енергетичного підприємства Одещини поінформували щодо психосоціальної підтримки на робочих місцях

15 серпня 2024

Інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань психосоціальної підтримки на робочих місцях енергетичного підприємства ТОВ «ЕЛІТ – ЕЛЕКТРО ПЛЮС» проведено фахівцями Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Під час заходу головний державний інспектор Юрій Миронюк зосередив увагу на ознайомленні з головною метою, завданнями та кроками впровадження психосоціальної підтримки на підприємстві. Розповів, як створити психологічно безпечне середовище для роботи, для збереження ментального здоров’я, як запобігти емоційному вигоранню, професійній деградації тощо.

Стрес, психологічні травми й інші проблеми, з якими стикаються українці під час воєнних дій, не лише погіршують якість їхнього життя, але і знижують продуктивність праці, підвищують ризики нещасних випадків на роботі.

Зберегти ментальне здоров’я працівників і сталість бізнесу у воєнний і післявоєнний час допомагають політика і програма психосоціальної підтримки на робочому місці.

З організаційної точки зору психосоціальна допомога може бути складовою загальної програми психосоціальної підтримки на робочому місці. Інспектор поінформував, що положення щодо психосоціальної допомоги на роботі можуть бути включені до колективних договорів та угод.

Психосоціальну допомогу можуть надавати навчені працівники або штатний психолог. Розмір підприємства, умови роботи, наявні ресурси підкажуть роботодавцю, скільки необхідно мати таких «помічників», чи є можливість відкривати вакансію психолога або озброїти знаннями й навичками психосоціальної допомоги менеджера з персоналу. Саме тому попередні оцінювання та аналіз ситуації важливі.  

Наприкінці заходу керівником підприємства була затверджена Політика психосоціальної підтримки на робочому місці та План заходів запровадження системи психосоціальної підтримки працівників підприємства на робочому місці.