Працівників м’ясопереробного комплексу на Одещині проконсультували щодо безпеки технологічних процесів

15 січня 2025

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Євген Крикунов провів технічну консультацію з метою попередження виробничого травматизму з залученням працівників м’ясопереробного комплексу ФОП Міллер В.Є. стосовно дотримання вимог діючого законодавства з питань охорони праці.
Інспектор нагадав присутнім про вимоги до технологічних процесів, виробничого обладнання у відповідності до вимог Правил охорони праці для працівників м`ясопереробних цехів а саме:

Технологія
Переробка м’яса передбачає використання технологічного обладнання, яке складається із рухомих частин, і таких, що обертаються. Тому всі такі частини повинні бути надійно огороджені або розміщені так, щоб виключалась можливість травмування обслуговуючого персоналу.
Огородження і запобіжні пристосування не повинні: знижувати освітленість робочого місця; посилювати шум, створюваний рухомими частинами устаткування; підвищувати вібрацію устаткування.
Дія засобів захисту не повинна припинятися раніше, ніж припиниться дія небезпечного чинника.
Оглядові люки, завантажувальні воронки, бункери отвором більшим ніж 30 см, розміщені в зоні можливого знаходження обслуговуючого персоналу, повинні бути захищені або відгороджені та закриті за допомогою інструменту (спеціального ключа).
Ножі
Для процесів ручного обкачування і жилування м’яса повинні використовуватися ножі обкачувальні і жилувальні.
Для перенесення і тимчасового зберігання ножів, гачків і мусатів працівники повинні бути забезпечені спеціальними футлярами.
Технологічне обладнання
Основні вимоги правил до технологічного обладнання
Конструкція завантажувальної горловини вовчка повинна запобігати утворенню зависань оброблюваного продукту.
Для проштовхування сировини повинні бути передбачені штовхачі, які забезпечують безпеку і зручність у роботі.
Не дозволяється підштовхувати сировину до подавального механізму рукою, очищати решітку руками.
Очищати решітку необхідно тільки металевою лопаткою.
Кутер повинен бути оснащений тарілчастим вивантажувачем, який забезпечує зручне і безпечне вивантаження із чаші переробленого фаршу, зблокованим з пусковим пристроєм.
Під час підіймання тарілки вивантажувача повинно припинятися її обертання.
Для забезпечення виробничої безпеки на підприємстві відповідальні особи повинні слідкувати за дотриманням працівниками вимог законодавчих та нормативних актів з охорони праці та своєчасне проходження навчання і перевірки знань.
Відповідальність за організацію навчання та перевірки знань працівників з питань охорони праці покладається на роботодавця та керівників структурних підрозділів, а контроль на відповідальну особу за вирішення конкретних питань з охорони праці.
Працівники, які не пройшли навчання й перевірку знань з питань охорони праці, до роботи не допускаються.
Керівнику посадовець рекомендував впровадити політику психосоціальної підтримки на робочому місці, недопущення випадків прихованого травматизму та надав всі роз’яснення і матеріали стосовно організації цієї роботи.