Працівниця, яка має право на соціальну відпустку на 2-х дітей віком до 15 років хоче взяти таку відпустку. Чи потрібно їй надавати своєму роботодавцю довідку з місця роботи чоловіка про те, що він не використав таку відпустку, якщо чоловік не є батьком дитини і з двох дітей в них тільки одна спільна дитина?

09 березня 2023

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про відпустки» додаткова відпустка на дітей надається одному з батьків, які мають 2-х або більше дітей віком до 15 років, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів

Документ, що підтверджує право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей є свідоцтво про народження дитини.

Тобто, якщо батько усиновив дитину та відповідно до ст. 233 Сімейного кодексу України видали нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін, тоді працівник (жінка) повинен надати документ в підтвердження того, що інший не скористався нею у поточному році. Якщо ж батько не усиновив дитину не має потреби надавати таку довідку.