Права та гарантії неповнолітніх у сфері праці: на Одещині проведено інформаціне відвідування

17 травня 2024

Головним державним інспектором Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, Оленою Мяловою проведено семінар серед учнів-випускників 9-11 класів Василівського закладу загальної середньої освіти щодо прав та гарантій неповнолітніх у сфері праці.


Майбутніх працівників поінформовано, що неповнолітні особи, які не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці користуються пільгами, установленими законодавством України.


Заборонено залучати неповнолітніх працівників до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні і застосовувати працю неповнолітніх осіб на важких роботах та на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.


При працевлаштуванні на роботу необхідно пам’ятати, що неповнолітній особі має виповнитись щонайменше 16 років, в іншому випадку потрібна згода одного з батьків або особи, що його замінює — якщо особі від 14 до 16 років та документ, який підтверджує, що особа буде виконувати роботу у вільний від навчання час — якщо особі від 14 до 15 років.


Акцентовано увагу на обов’язкове офіційне працевлаштування на роботу у сезон літніх канікул
Також учням повідомлено про ознаки примусової праці та трудової експлуатації, як може проявлятися мобінг на робочому місці і що таке гендерна рівність, а також наскільки важливим фактором є збереження ментального здоров’я.