Права учасника АТО захищено

05 липня 2017

Посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області   відновлено законні права працівника ТОВ «Вікінг Люкс» на грошову компенсацію за дні відпустки на період виконання державного обов’язку, а саме  призиву на військову службу за мобілізацією.

До управління Держпраці у Миколаївській області надійшла заява Жовтневого районного військового комісаріату м. Миколаєва, про те, що до них звернувся громадянин, який на момент призову на військову службу за мобілізацією працював в охоронній фірмі ТОВ «Вікінг – Люкс» на посаді охоронника. У своєму зверненні чоловік вказав на те, що роботодавцем припинено виплату йому середньої заробітної плати за місцем призову. Згідно вказаного листа управлінням Держпраці у Миколаївській області було проведено позапланову перевірку ТОВ «Вікінг-Люкс».

У ході перевірки встановлено, що громадянин, працівник ТОВ «Вікінг – Люкс», у серпні 2015 року був призваний на військову службу під час мобілізації, в особливий період.  У жовтні 2016 року, наступного дня після звільнення в запас з військової частини, працівник  звільнився з підприємства за власним бажанням. Проте, в день звільнення працівнику не була проведена виплата всіх сум, що належать йому від підприємства.

У довідці військового комісаріату зазначено, що на працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, в особливий період, та їх роботодавців діє право на гарантії, пільги та привілеї визначені чинним законодавством. Між тим, хибне твердження посадових осіб ТОВ «Вікінг Люкс» щодо нарахування та виплати компенсації за невикористану відпустку працівниками мобілізованими на військову службу порушило гарантовані державою  право зазначеного працівника.

Посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області  винесли відповідний припис щодо усунення виявлених порушень законодавства про працю та  постанови про накладання штрафів на ТОВ «Вікінг Люкс» на загальну суму 41600 грн.

ТОВ «Вікінг Люкс» звернулись до Миколаївського окружного адміністративного суду з позовом про визнання протиправними та скасування постанову управління Держпраці у Миколаївській області.

Проте, за результатом розгляду справи суд відмовив у задоволенні позовних вимог ТОВ «Вікінг Люкс».

Щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі виконання працівником державних або громадських обов’язків, якщо згідно з законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати. Але ж, у зв’язку з тим, що працівник звільнився за власним бажанням, йому повинна бути виплачена грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Зазначено у постанові Миколаївського окружного адміністративного суду.