Правове навчання в управлінні Держпраці у Миколаївській області: обговорено застосування чинних нормативно-правових актів під час здійснення наглядової діяльності

08 вересня 2017

08 вересня 2017 року посадовими особами сектору юридичного забезпечення управління Держпраці у Миколаївській області проведено правове навчання для посадових осіб структурних підрозділів управління.

Під час навчання було обговорено:

  • зміни до Методики розроблення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), затверджених постановою Кабінету міністрів України від 24.05.2017 №362; основні зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», внесені Законом України від 03.11.2016 року № № 1726-VIII.
  • судова практика управління Держпраці у Миколаївській області по трудовим спорам. Під час розгляду цього питання було зазначено, що станом на 08 вересня 2017 року посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області складено 54 постанови про накладання штрафних санкцій за статтею 265 КЗпП України. Наразі, у судах оскаржується 16 постанов. По 6 справам судами було відмовлено позивачам про скасування постанов управління Держпраці у Миколаївській області.

Присутнім було наведено нормативно-правові акти, які набувають чинності у вересні 2017 року.

 Так, з 01.09.2017 набуває чинності:

  • Наказ Міністерства соціальної політики України від 30.03.2017 №526 «Про внесення змін до Положення про розробку інструкцій з охорони праці». Це положення встановлює вимоги до змісту, побудови і викладення інструкцій з охорони праці, що діють в межах підприємства, установи, організації.
  • Наказ Міністерства соціальної політики України від 04.07.2017 №1103 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства праці та соціальної політики України». Зміни відбулись аспектах проведення атестації робочих місць.
  • Постанова Кабінету міністрів України від 18.08.2017 №630 «Про внесення змін до Положення про Державну службу України з питань праці».

Додатково державним службовцям управління надано нововведення прийняті Національним агентством з питань запобігання корупції, серед яких:

Наприкінці заходу, перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська зазначила, що у разі виникнення  непорозуміння щодо застосування норм чинного законодавства посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області вносять пропозиції необхідності роз’яснень сектору юридичного забезпечення управління щодо їх розгляду на наступному навчанні.