Правила використання засобів індивідуального захисту: з працівниками приватного підприємства на Одещині проведено технічну консультацію

11 червня 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Олександр Баландюк провів технічну консультацію уприватному акціонерному товаристві «Миколаївський експертно-технічний центр».

Під час заходу слухачам роз’яснено питання щодо придбання, комплектування, видачі та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.
Інспектор звернув увагу учасників зустрічі на норми безоплатної видачі працівникам спеціального одягу, взуття та інших засобів індивідуального захисту.

На заході підкреслено, що виробничий травматизм часто зростає внаслідок неправильного використання індивідуальних та рятувальних засобів захисту. Фахівець пояснив різницю між колективними та індивідуальними засобами захисту.

Засоби колективного захисту виключають вплив на працюючого небезпечного виробничого фактору, що зумовлений рухом або переміщенням матеріального тіла. Засоби індивідуального захисту видаються робітникам індивідуально.

Посадовець зазначив, що на роботах, пов’язаних з забрудненням, видається безкоштовно за встановленими нормами мило. На роботах, де можливий вплив на шкіру шкідливо діючих речовин, видаються безкоштовно за встановленими нормами знешкоджуючі засоби.

Інспектор роз’яснив основні вимоги законодавства з безпечного використання засобів індивідуального захисту, а також наголосив, що при правильному використанні засобів індивідуального захисту рівень травматизму можливо зменшити.