Українське радіо:Миколаїв: права на пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах праці працівників, зайнятих стоматологічною практикою

08 лютого 2019

На передодні Міжнародного дня стоматолога під час ранкового ефіру  Українського радіо: Миколаїв (92 FM) йшлось про пільги та компенсації, передбачені чинним законодавством для працівників, зайнятих  стоматологічною практикою.

Ведучі Світлана Вовк та Денис Бобков разом з гостем студії Людмилою Радченко, начальником відділу з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Миколаївській області, визначили негативні чинники, які впливають на організм  працівників стоматологічних кабінетів та заходи, направленні на попередження їх негативної дії.

Серед таких чинників відзначено:

  • шум та вібрацію від стоматологічного устаткування;
  • хімічні речовини, притаманні професійній діяльності;
  • постійний контакт з інфікованим середовищем (слина, гній, кров).

Слухачам повідомили, що заходи, направлені на мінімізацію дії зазначених чинників, застосовуються у всіх стоматологічних кабінетах, клініках. Між тим, усунути їх повністю не можливо.

Людмила Радченко акцентувала увагу на тому, що для відшкодування впливу несприятливих чинників, що діють  на організм людини під час трудової діяльності, чинним законодавством передбачено застосування системи пільг та компенсацій.  Зазначена система є складовою частиною комплексу заходів з охорони праці стосовно забезпечення безпечних і здорових умов праці. Щодо окремої групи працівників, зайнятих  стоматологічною практикою, зазначена система передбачає право на додаткові відпустки та  скорочену тривалість  робочого тижня.

Слухачам було повідомлено  про  порядок надання вищезазначених пільг та компенсацій. Дізнатися докладніше можна за посиланням.