Про дотримання вимог законодавства з охорони праці, ризики й наслідки незадекларованої праці йшла мова з колективом підприємства на Одещині

15 серпня 2023


З метою загальної обізнаності серед громадян України у питанні офіційного працевлаштування головний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Юрій Нирян провів консультацію на ПП «Фієста». Дане підприємство спеціалізується на тимчасовому проживанні людей та організації їх харчування. Інспектор звернув увагу колективу установи на трудові відносин та охорону праці.

В рамках інформаційної кампанії «Виходь на світло!» керівнику та працівникам роз’яснені питання щодо ризиків і наслідків використання незадекларованої праці та переваги офіційного працевлаштування. Представник Держпраці вкотре акцентував, що тільки задекларована робота допоможе захистити нашу країну і сприятиме розвитку економіки.

Під час заходу звернули увагу на вимоги трудового законодавства щодо:
– запровадження програм психологічної підтримки;
– запобігання дискримінації за ознаками статі на робочих місцях;
– забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у трудових відносинах;
– прав осіб з інвалідністю і недопущення дискримінації та мобінгу.

Якщо людина працює без офіційного укладення трудового договору це позбавляє її права на гідні і безпечні умови праці, лікарняні та компенсацію в разі нещасного випадку, створює ризики необґрунтованих штрафів та звільнення без повідомлення.