Про належне формування тарифної сітки оплати праці йшлося під час візиту інспекторів праці управління Держпраці у Миколаївській області на ТОВ «Миколаїв-Авто»

10 жовтня 2017

Виконання певної роботи вимагає від працівника певних знань та навичок. З огляду на складність виконуваних робіт і кваліфікацію працівників на підприємстві застосовується певна система оплати праці.

Згідно із приписами Закону України «Про оплату праці» системами оплати праці є тарифна та інші системи, що формуються на оцінках складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників.

Тарифна система оплати праці включає: тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і професійні стандарти (кваліфікаційні характеристики).

Тарифна система оплати праці використовується при розподілі робіт залежно від їх складності, а працівників – залежно від кваліфікації та за розрядами тарифної сітки. Вона є основою для формування та диференціації розмірів заробітної плати.

Тарифна сітка (схема посадових окладів) формується на основі тарифної ставки робітника першого розряду та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів).

Саме на цих принципах формування розміру заробітної плати зосередили увагу  інспектори праці управління Держпраці у Миколаївській області під час інформаційно-роз’яснювальної роботи на ТОВ «Миколаїв-Авто».

ТОВ «Миколаїв-Авто» здійснює перевезення пасажирів на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території області, та на міжобласних маршрутах. На підприємстві працюють різні категорії працівників, питому вагу серед яких складають водії.

Під час заходу було запропоновано забезпечити на підприємстві розробку та затвердження тарифної сітки, сформованої на основі тарифної ставки робітника першого розряду та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів) з урахуванням вимог відповідної Галузевої угоди.

У результаті проведеної роботи на ТОВ «Миколаїв-Авто» розпочато заходи, направлені на  урегулювання диференціації розмірів заробітної плати працівників.