Про попередження нещасних випадків поінформували колективи підприємств з охоронної діяльності на Одещині

16 липня 2024

Інспектором Південного міжрегіонального управління Держ праці Анастасією Лисенко проведено інформаційне відвідування та технічні консультації з працівниками ТОВ ОДА “ЛЕГІОН-3000”, ТОВ “СО “ЦЕНТРАЛІЗОВАНА ОХОРОНА- ЛЕГІОН””.

Метою зустрічі було інформування про ризики виникнення нещасних випадків в процесі трудової діяльності та попередження випадків прихованого травматизму.

Фахівець наголосила на основних вимогах Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р.   № 337.

Посадовець пояснила, що розслідування (спеціальне розслідування) проводиться у разі виникнення нещасного випадку або гострого професійного захворювання, у тому числі, про які своєчасно не повідомлено роботодавцю, чи внаслідок яких втрата працездатності потерпілого настала не одразу.

Крім того, поінформовано про процедуру розслідування нещасних випадків у період дії правового режиму воєнного (надзвичайного) стану в Україні або окремих її місцевостях.

Під час проведення заходу посадовець зосередила увагу на Законі України «Про охорону праці», згідно з яким роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Працівник повинен дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території закладу, знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту.