Про ризики нелегальної трудової міграції поговорили в Арцизі

09 березня 2023

Днями Головний державний інспектор відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності в Одеській області провів в Арцизькому відділі Болградської філії Одеського обласного центру зайнятості семінар на тему «Ризики нелегальної трудової міграції» для шукачів роботи, у тому числі внутрішньо переміщених осіб.

Фахівець зазначив, що трудова міграція громадян України нині є дуже актуальною темою. Коли людина збирається за кордон у пошуках високооплачуваної роботи, її свідомість затуманює блиск перспективи грошових винагород, кар’єрного росту, а  про наслідки міграції мало хто замислюється.

Зважаючи на це, на семінарі детально розглянули такі питання: трудова міграція: сутність та наслідки, торгівля людьми, як глобальна проблема; основні ризики нелегальної трудової міграції; легальна зайнятість; захист громадян України від протиправних дій внаслідок нелегальної міграції та торгівлі людьми.

Посадовець Держпраці зауважив, що найефективнішим захистом інтересів осіб у сфері зайнятості – є правова поінформованість.

Присутнім наголосили, що нелегальне працевлаштування за кордоном та торгівля людьми є поширеним явищем сьогодення, погодившись на нелегальну роботу, можна стати жертвою торгівлі людьми або трудової експлуатації, зокрема це стосується й використання дитячої праці.

Підсумовуючи сказане, Руслан Перебийносюк зазначив, що на кожному з етапів працевлаштування важливо дотримуватись встановлених норм і правил працевлаштування, володіти повною та достовірною інформацією про роботодавця та мати укладений трудовий контракт.

Додатково посадовець Південного міжрегіонального управління повідомив про можливість оперативно отримувати консультації Держпраці з найактуальніших питань в рамках дії сервісу «Інтерактивний інспектор», а саме: зазначено про можливість отримувати відповіді на свої питання у зручний спосіб, зокрема, електронною поштою, на месенджер (Viber, WhatsApp, Telegram) або телефоном.

Більше інформації за посиланнями

https://dsp.gov.ua/trudovi-vidnosyny-pid-chas-voiennoho-stanu-v-ukraini-shcho-zminylosia/

https://pratsia.in.ua/

Прес-служба
Південного міжрегіонального управління
Державної служби України з питань праці