Про вимоги безпеки під час виконання газонебезпечних робіт в топках котлів, що працюють на газоподібному паливі

09 липня 2024

Під час виконання  газонебезпечних робіт в топках котлів необхідно враховувати вимоги законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці, а саме: НПАОП 0.00-1.76-15 «Правила безпеки систем газопостачання» та в НПАОП 0.00-5.11-85 «Типова інструкція з організації безпечного виконання газонебезпечних робіт».

До  виконання газонебезпечних робіт допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли медичне опосвідчення та не мають протипоказань до виконання цього виду робіт, навчені безпечним методам та прийомам роботи, застосуванню засобів індивідуальних захисту, правилам і прийомам надання пер­шої медичної допомоги потерпілим, а також пройшовших перевірку знань в установленому порядку.

На виконання газонебезпечних робіт повинен видаватися наряд-допуск, в якому передбачають основні заходи безпеки виконання цих робіт. Уповноважена особа, яка видала наряд-допуск визначає які засоби індивідуального захисту необхідно використовувати під час виконання зазначених газонебезпечних робіт, про що роблять відповідний запис у цьому наряду-допуску. У ньому зазначають строк його дії, час початку і закінчення роботи. При неможливості закінчення роботи у встановлений строк наряд-допуск підлягає продовженню особою, що його видала. До початку виконання газонебезпечних робіт, що проводяться за нарядом-допуском, особа, відповідальна за їх проведення, безпосередньо на місці робіт зобов’язана проінструктувати всіх виконавців робіт про правила безпечного ведення робіт з відміткою в наряді-допуску. В період підготовки до проведення газонебезпечних робіт перевіряють на явність і справність засобів індивідуального захисту, інструментів, пристосувань та інших засобів забезпечення безпеки виконавців. Для освітлення необхідно застосовувати вибухозахищені переносні світильники напругою не вище 12В або акумуляторні лампи, відповідні по виготовленню категорії та групі вибухонебезпечної суміші.

Перед початком газонебезпечних робіт відповідальний за їх проведення опитує кожного виконавця про самопочуття. Проводиться інструктаж виконавцеві перевіряється їх вміння користування засобами індивідуального захисту, знання безпечних прийомів роботи та методів надання першої допомоги потерпілим, про що робиться відповідна відмітка в наряді-допуску.

Для підготовки топки котла до газонебезпечних робіт повинен бути виконаний весь комплекс підготовчих робіт, передбачених у відповідних інструкціях і наряді-допуску. Для оцінки якості виконання підготовчих заходів перед початком проведення газонебезпечних робіт належить провести лабораторний або автоматичний аналіз повітря середовища в топці котла на вміст кисню, а також шкідливих, вибухонебезпечних і вибухопожежонебезпечних речовин із записом результатів в наряді-допуску.

У процесі виконання газонебезпечної роботи всі розпорядження повинні надаватися виключно особою, відповідальною за її проведення. Ремонтні роботи в топках котлів повинні виконуватися бригадою у складі не менше трьох працівників. Працівники, які виконують газонебезпечну роботу в топках котлів повинні бути у вогнестійкому спецодязі і взутті без сталевих підківок і цвяхів. Роботи повинні виконуватися ними в рятувальних поясах з наплічними ременями в комплекті з рятувальною мотузкою і шлангових протигазах (або ізолювальних протигазах) на кожного працівника, що виконує зазначені роботи. Застосування фільтрувальних протигазів не допускається. Дозвіл на користування ізолювальними протигазами в кожному випадку повинен видавати керівник робіт працівникам, які пройшли медичний огляд і спеціальний інструктаж із правил користування таким протигазом. Тривалість роботи в протигазі без перерви не повинна перевищувати 30 хвилин.

Нагріті топки котлів перед спуском у них людей мають бути охолоджені до температури, що не перевищує 30 °С. У виняткових випадках за необхідності проведення робіт за вищої температури розробляються додаткові заходи безпеки, а саме: повинні застосовуватись термозахисні костюми та взуття. При внутрішньому огляді і ремонті котли повинні відключатися від газопроводу за допомогою заглушок. Заглушки, які встановлюються на газопроводах, повинні відповідати робочому тиску газу та мати хвостовики з маркуванням тиску газу і діаметра газопроводу.

Газоходи установок, що виведені в ремонт або зупинку на строк понад один місяць, необхідно відключати від діючих за допомогою глухих шиберів. Газоходи установок, що заново монтуються, повинні бути відключені від діючих за допомогою глухих перегородок. Внутрішні огляд і ремонт топок котлів з перебуванням у них працівників допускаються тільки після відключення агрегатів від діючих газопроводів із встановленням заглушок, відключення газоходів з встановленням глухих шиберів або перегородок, вентиляції топок і перевірки її завершення за допомогою приладів. Вміст кисню в пробах повинен бути не меншим ніж 20%. Кількість послідовно взятих проб повинна бути не менша, ніж дві. При роботі всередині топок дверці і люки установок повинні бути відчинені. У разі потреби в топки необхідно подавати примусово чисте повітря.

Після закінчения робіт всередині топки котла відповідальний за їх проведення перед закриттям люків повинен власно пересвідчитись, що в топці котла не залишились люди, сторонні предмети та зробити про це відповідний запис у наряді-допуску.

0.00%
Осталось: