Про зміни у трудовому законодавстві говорили з виноградарями Одещини

07 березня 2023

Днями головний державний інспектор відділу з питань праці Південного міжрегіонального управління Держпраці Руслан Перебийносюк разом з керівництвом Татарбунарського відділу Білгород-Дністровської філії Одеського обласного центру зайнятості провів робочу зустріч з представниками ТОВ «Трейд СВ», ПРАТ СП «Чорноморська перлина», ТОВ «Бесарабська класична виноробня», ТОВ «Одеський завод класичних вин», які вирощують виноград, переробляють його та реалізують винну продукцію.

Фахівець ПМУ Держпраці акцентував увагу на безумовному дотриманні трудового законодавства, розповів присутнім про зміни у трудовому законодавстві, ухвалені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Мова йшла, зокрема, про оплату праці за різними режимами роботи, переведення та зміни істотних умов праці, розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця або працівника, встановлення та облік робочого часу і часу відпочинку, тривалість відпусток, призупинення дії трудового договору, запровадження роботи за графіками змінності для окремої категорії працівників, тощо.

Посадовець поінформував про важливість забезпечення соціальної захищеності працівників та акцентував увагу на безумовному дотриманні законодавчих вимог у сфері трудового законодавства і легалізації найманої праці, у тому числі, в умовах воєнного стану. Представник ПМУ Держпраці розповів слухачам про доцільність запровадження програми психологічної підтримки на робочих місцях.

Інспектор звернув увагу на права осіб з інвалідністю, наголосив на недопущенні дискримінації і мобінгу на робочих місцях та забезпеченні рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у трудових відносинах.

З керівником ПРАТ СП «Чорноморська перлина» Олександром Волковим поспілкувалася начальник Татарбунарського відділу Білгород-Дністровської філії Одеського обласного центру зайнятості Олена Мошу.

—У сфері зайнятості населення роботодавці — найважливіші партнери для служби зайнятості, тому налагодження ефективної взаємодії з ними – один із головних пріоритетів у нашій роботі, – наголосила Олена Дионисіївна. – Ми використовуємо широкий спектр послуг для забезпечення адресної допомоги кожному роботодавцю, виходячи з його потреб та можливостей.

Олександр Волков зупинився на питаннях кадрового забезпечення, поінформував про професійно-кваліфікаційний склад працівників, наявність вільних робочих місць тощо.

Наприкінці зустрічі керівник підприємства подякував представникам Держпраці та служби зайнятості за інформаційну та змістовну розмову, висловив сподівання  на подальшу співпрацю.

Наприкінці зустрічі фахівець Південного міжрегіонального управління повідомив про можливість оперативно отримувати консультації Держпраці з найактуальніших питань в рамках дії сервісу «Інтерактивний інспектор», а саме: зазначено про можливість отримувати відповіді на свої питання у зручний спосіб, зокрема, електронною поштою, на месенджер (Viber, WhatsApp, Telegram) або телефоном.

Більше інформації за посиланнями

https://dsp.gov.ua/trudovi-vidnosyny-pid-chas-voiennoho-stanu-v-ukraini-shcho-zminylosia/

https://pratsia.in.ua/

Прес-служба
Південного міжрегіонального управління
Державної служби України з питань праці