Профілактика професійних захворювань: результати проведення періодичних медичних оглядів працівників

21 січня 2019

За даними заключних актів у 2018 року територіальними медзакладами проведено періодичних медичних оглядів 27921 особам з загальної кількості 27966. Тобто кількість оглянутих працівників, які підлягали періодичному медичному огляду, склала 99,8%.

  За результатами періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, а також роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці за 2018 рік  по Миколаївської області  виявлені загальні захворювання у 1658 осіб, у тому числі у 297 жінок. У зв’язку зі погіршенням стану здоров’я 760 працівникам надано рекомендації щодо переведення на іншу роботу, між тим фактично переведено 169 працівників.

Нагадаємо, що відповідно до абзаці 5 статті 6 Закону України «Про охорону праці», працівника, який за станом здоров’я відповідно до медичного висновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести за згодою працівника на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і у разі потреби встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з набуття іншої професії відповідно до законодавства.

Серед працівників, які пройшли періодичний медичний огляд, підозру на професійне захворювання виявлено у 14 осіб, у тому числі у 1 жінки. Уперше діагноз профзахворювання встановлено 10  особам.

З метою профілактики професійних захворювань 44 працівника Миколаївщини пройшли обстеження та лікування в спеціалізованих  лікувально-профілактичних закладах.