Профілактика прихованого виробничого травматизму: з працівниками підприємства на Одещині проведено технічну консультацію

31 травня 2024
Інспектор Південного управління Держпраці Євген Аношкін з метою профілактики випадків прихованого виробничого травматизму провів в ТОВ “ПКФ”ЮВІКС” технічні консультації на робочих місцях.
 
Під час заходу фахівець зазначив, що приховання нещасного випадку та непроведення його розслідування створюють загрозу повторення травмування. Таким чином, роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місці, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці.

Під час виявлення нещасного випадку необхідно одразу ж надати допомогу потерпілому та негайно повідомити безпосередньому керівникові робіт —  саме це підкреслив насамперед досвідчений фахівець. Він наголосив, що  безпосередній керівник робіт чи інша уповноважена особа підприємства зобов’язані:

-терміново організувати надання першої домедичної допомоги потерпілому та забезпечити у разі потреби його направлення до закладу охорони здоров’я;

-негайно повідомити роботодавцеві про те, що сталося;

-зберегти до прибуття комісії з розслідування нещасного випадку обстановку на робочому місці, машини, механізми, обладнання, устаткування у такому стані, в якому вони були на момент нещасного випадку.

Також інспектор наголосив про вжиття необхідних заходів для запобігання прихованого виробничого травматизму. В першу чергу на підприємстві має вестися ретельний облік всіх випадків травм та захворювань, пов’язаних з роботою. Це дозволить виявити проблемні місця та забезпечити належний контроль за процесами, що пов’язані з охороною праці.
 
Крім того, необхідно проводити регулярні інструктажі з охорони праці для всіх працівників та забезпечити їх засобами індивідуального та колективного захисту.