Прості дії аби не допустити ситуацій трудової експлуатації та торгівлі людьми

30 липня 2020

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини.

Випадки торгівлі людьми фіксуються в Україні та інших країнах.  Способи втягнення людей у процес торгівлі людьми різні – злочинці шукають все нові та нові методи вербування, але завжди це відбувається шляхом використання обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини, із застосуванням чи погрозою застосування насильства, із використанням службового становища, матеріальної чи іншої залежності від другої особи.

Причини, з яких люди потрапляють до рабства – низький рівень життя, бажання заробити, а також нездатність адекватно оцінити пропозиції роботи від «работорговців», які  в подальшому експлуатують людину.

Під експлуатацією людини слід розуміти всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусову вагітність, втягнення у злочинну діяльність.

Основними ознаками втягнення особи у примусову працю, як одну з форм експлуатації людини, є :

недобровільний характер роботи;

відсутність дійсної трудової угоди та або утримання частини заробітної плати або її невиплата взагалі;

робота в умовах, що не сумісні з поняттям гідної/ безпечної праці;

погані умови проживання;

повна залежність від експлуататора;

примусова консумація.

Зважаючи на зазначене, Управління Держпраці у Миколаївській області вкотре звертається до громадян з наступним: аби не стати жертвою трудової експлуатації та торгівлі людьми не допускайте  виконання роботи без укладеного  трудового договору.

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками однаковий для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки:

  1. укласти трудовий договір;

При цьому додержання письмової форми трудового договору є обов’язковим:

  • при організованому наборі працівників;
  • при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я;
  • при укладенні контракту;
  • у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;
  • при укладенні трудового договору з неповнолітнім;
  • при укладенні трудового договору з фізичною особою;
  • при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу;
  • в інших випадках, передбачених законодавством України;
  1. оформити наказ про прийняття на роботу;
  2. повідомити Державну податкову службу про працевлаштування працівника на роботу.

Перед тим, як приступити до роботи, рекомендуємо зібрати  інформацію про роботодавця, зокрема інформацію про реєстрацію як суб’єкта господарювання та види діяльності, яку він здійснює.

Також, доречно перевірити доброчесність роботодавця на факт сплати страхових внесків за укладеним трудовим договором з працівником. Це можна зробити  на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Додаткову інформацію можна отримати в Управлінні Держпраці у Миколаївській області за телефоном 36-88-22 (код міста Миколаїв 0512) чи за номерами телефонів Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 527 (безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні) чи  0-800-505-501 (безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні).