Протидія незадекларованій праці: локація м.Южноукраїнськ

29 вересня 2020

На Миколаївщині триває тісна співпраця між  інспекторами праці Управління Держпраці у Миколаївській області та інспекторами праці органів місцевого самоврядування щодо протидії не задекларованій праці.

Так, зокрема за підсумками спільної  роботи інспекторів праці у м.Южноукраїнськ виявлено особу, яка працювала без трудового договору.

Жінка здійснювала торгівлю непродовольчою групою товарів на одній  з точок продажу підприємця у м.Южноукраїнську. Між підприємцем та фізичною особою був укладений цивільно-правовий договір, що містив ознаки трудового.

 Зафіксований факт свідчать про порушення законодавства про працю та трудових прав найманої особи. Підприємцю внесено припис  щодо забезпечення належного оформлення трудових відносин з працівником, вручено попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю. Інспектором праці Управління Держпраці щодо порушника складено та направлено до суду протокол про адміністративне правопорушення за частиною 3 статті 41 КУпАП.

У разі,   якщо суб’єкт господарювання й надалі використовуватиме незадекларовану працю штрафних санкцій не уникнути. У випадку повторного виявлення впродовж двох років у цього підприємця фактів використання праці неоформлених працівників йому  доведеться сплатити штрафну санкцію у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. З 01 вересня 2020 року  ця сума становить  150 тисяч  гривень.

«Заходи контролю з питань виявлення неоформлених працівників  позитивно впливають на забезпечення дотримання вимог законодавства про працю,  а також прискорюють  процес переосмислення суб’єктами господарювання необхідності формування трудових відносин з працівниками», – з коментаря Яни Скуратовської, першого заступника начальника Управління Держпраці у Миколаївській області.