Результати протидії незадекларованій праці на Миколаївщині станом на 01 жовтня 2021

08 жовтня 2021

Одним з пріоритетних напрямів діяльності Держпраці є запобігання використанню незадекларованої праці. З початку року за результатами роботи Управління Держпраці у Миколаївській області у цьому напрямі кількість застрахованих працівників збільшилась на 11 840 осіб.

Показник досягнуто завдяки проведенню:

інспекційних відвідувань, за результатами яких на виконання приписів інспекторів праці трудові відносини оформлені належним чином з 200 особами;

інформаційно-роз’яснювальних заходів –  трудові договори укладені з 493 особами;

відвідувань роботодавців в рамках  проведення моніторингової роботи – працевлаштовано 11 147 осіб.

У поточному році Управління Держпраці стосовно дослідження питання належного оформлення трудових відносин організувало 133 заходи контролю, за результатами яких  виявлені 332 незадекларовані працівники. Порушення порядку допуску працівників до роботи зафіксовані  у виробництві стосовно 18 осіб, на будівництві – 13 осіб, на транспорті -13 осіб, у сільському господарстві – 101 особи, у торгівлі – 66 осіб, в громадському харчуванні – 2 осіб,  в інших сферах -119 осіб.

Подолання незадекларованої праці є складним завданням, вирішення якого не є виключною проблемою держави або одного державного органу. Незадекларована праця зачіпає інтереси всіх учасників: суб’єктів господарювання, працівників, держави. Щоб досягти успіху у цій справі кожному без винятку необхідно усвідомити  негативний вплив незадекларованої праці та дотримуватися непорушної позиції формування трудових відносин за умов трудового договору.

Як повідомлялося раніше з 01 липня 2021 року  Державна служба України  з питань праці  розпочала інспекційну кампанію з питань виявлення незадекларованих працівників. Співпраця територіальних органів служб на Миколаївщині дала позитивний результат: у період з 01 липня по 1 жовтня  2021 суб’єкти господарювання Миколаївської області направили стосовно 3655 осіб повідомлення про прийняття працівника на роботу.

За 3 місяці  інспекційної кампанії Управлінням Держпраці у Миколаївській області проведені близько однієї тисячі інформаційно-роз’яснювальних заходів, більше 50 інспекційних відвідувань. За результатами проведених заходів контролю  виявлені 254 особи, які працювали без трудового договору. Працюючи в рамках діяльності суб’єктів господарювання, усі ці особи (незадекларовані працівники)  не мали прав на оплачувану відпустку,  допомогу при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві, оплачуваний лікарняний у разі хвороби, а також можливості  накопичення трудового та страхового стажу.

За підсумками перевірок:

30 роботодавцям, які не забезпечили дотримання стосовно 93 осіб  порядку допуску до роботи та зареєстрованим як платники податків 1-3 груп,  внесені попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю;

до 3 суб’єктів господарювання, які допустили до роботи 22 працівники  без належного оформлення трудових відносин, уповноваженою особою Управління Держпраці застосовані фінансові санкції, передбачені абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП України,  на суму 1320 тис.грн;

щодо інших суб’єктів господарювання, що перебувають на загальній системі оподаткування,  то їх  справи знаходяться на розгляді в уповноваженій особі.

Соціальне явище у вигляді незадекларованої праці справляє значний негативний вплив на розвиток економіки країни, а також порушує засади та гарантії реалізації  громадянами України права розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної та творчої праці. Тож, робота щодо протидії незадекларованій праці триватиме надалі.