Протидія «тіньовій» зайнятості та торгівлі людьми: на Одещині провелено інформаційне відвідування

23 жовтня 2024

Інспектором відділу з питань праці взято участь у семінарі з питань «тіньової» зайнятості та примусової праці, що є наслідками ситуації торгівлі людьми, який відбувся за підтримки посадових осіб Роздільнянської міської ради.


Під час зустрічі фахівцем Держпраці повідомлено що зараз триває інфокампанія «Виходь на світло!», спрямована на працівників і роботодавців, які продовжують працювати, але при цьому уникають належного оформлення трудових відносин та сплати податків.


Основною темою розмови стало подолання незадекларованої праці, як відсутність прав у взаєминах між робітником та працедавцем, а також зроблено акцент на неприпустимість використання найманої без належного оформлення та які наслідки можуть очікувати роботодавці та працівники у разі нехтуванням вимогами національного законодавства.


Доведено низьку соціальних і трудових гарантій, які має працівник у разі офіційного працевлаштування.
Окремо було обговорено питання щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, як глобального злочину та форми сучасного рабства, порушення прав людини, від якої потерпають чоловіки, жінки та діти, яка, особливо в умовах воєнного стану, не втрачає актуальності для України.


Адже торгівля людьми тягне за собою експлуатацію людини, зокрема, і через кабальну або примусову працю. Тобто виникає ситуація, коли люди змушені, під погрозою насильства, працювати проти їхньої власної волі. Це може бути сільськогосподарська праця, виснажлива праця на заводах, незаконна праця в інших сферах послуг, жебрацтво тощо.


Наприкінці зустрічі фахівцем територіального органу Держпраці запропоновано, у разі виникнення проблемних питань, звертатись до інформаційного порталу pratsia.in.ua, де розміщені спеціальна електронна форма звернення й номери телефонів.