Причини аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті, та шляхи їх недопущення

07 жовтня 2020

У восени  особливо актуальною стає тема підготовки до початку опалювального сезону. Управління Держпраці у Миколаївській області звертає увагу суб’єктів господарювання, балансоутримувачів приватних та багатоповерхових будинків на необхідність  дотримання Правил безпеки системи газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України 15.05.2015  № 285 (далі- Правила).

Говорячи про питання безпеки необхідно відзначити, що у липні  2020 році Управлінням Держпраці у Миколаївській області проведено технічне розслідування, пов’язане з використанням газу в побуті, в результаті  якого отруїлися чадним газом 3 осіб, з них  2 дітей. За результатами зазначеного розслідування встановлено, що потрапляння чадного газу в приміщення відбувалось через місце приєднання димовідвідного гофрованого патрубку від газового проточного водонагрівача до димоходу при одночасно ввімкненій витяжній вентиляції з штучним спонуканням над газовою плитою. Зауважимо, що використання вентиляції з штучним спонуканням у приміщеннях обладнаних газовим приладом з відводом продуктів згорання в димохід заборонено.

У 2019 році Управлінням проведено технічні  розслідування 2 аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті, які призвели до втрати здоров’я людей та матеріальних цінностей власників майна, у 2018 – 3 аварії. Причинами зазначених аварій є  неналежна експлуатація систем газопостачання в побуті.

Порушення вимог безпеки відбувається у різні періоди року. Між тим, безперечно,  у холодну пору року  постачання  тепла у приміщення через запуск установок, які використовують газ як паливо для вироблення теплової енергії,  вимагає певної підготовки.

Так, з метою забезпечення безпеки людей власники (балансоутримувачі та/або орендарі (наймачі)) житлових і громадських будинків, підприємств комунального та побутового обслуговування населення повинні вкрай відповідально  віднестися до дотримання вимог п.5.10 Правил, а саме:

  • своєчасного проведення перевірки стану і за потреби проведення ремонту димових і вентиляційних каналів, оголовків димоходів;
  • забезпечення безперешкодного доступу до всіх приміщень будинків представникам газорозподільного підприємства для проведення технічного обслуговування газового обладнання і перевірки приміщень на загазованість та за необхідності відключення газового обладнання;
  • утримання в належному стані підвалів, технічних коридорів і підпілля, забезпечення постійного  підтримання в робочому стані їх електроосвітлення і вентиляції;
  • утримання в належному стані ущільнення вводів підземних комунікацій в підвалах будинків, а також місць перетинів газопроводами елементів будівель;
  • утримання в належному до експлуатації стані фасадних та внутрішніх газопроводів;
  • направлення повідомлення газорозподільному підприємству про необхідність відключення газового обладнання у разі несправності димових і вентиляційних каналів;
  • своєчасного проведення перевірки стану і у разі потреби проводення ремонту систем урівняння потенціалів усіх металевих комунікацій (у тому числі і газових) всередині будівлі та перевірки системи захисного заземлення, змонтованого в будівлі обладнання, яке підключено одночасно до газової та електричної мережі.

Увага!  Усі газопроводи і установки, що використовують газ, підлягають технічному обслуговуванню і ремонту у строки, що зазначені в паспортах або інструкціях заводів-виробників обладнання, приладів, апаратів з урахуванням місцевих умов експлуатації.

Технічне обслуговування необхідно здійснювати не рідше ніж один раз на місяць, а поточний ремонт – не рідше ніж один раз на 12 місяців.

Перевірку і прочищення газоходів і димових труб необхідно здійснювати одночасно з поточним ремонтом печей, котлів та іншого обладнання, а також після кожного випадку порушення тяги, але не рідше ніж один раз на рік (до початку опалювального сезону). Результати оформляються актом, у якому зазначається відсутність засмічення, відокремленість, герметичність, справність оголовків димоходів.

До технічного обслуговування і ремонту споруд та об’єктів системи газопостачання промислових і сільськогосподарських підприємств, підприємств комунально-побутового обслуговування населення допускається залучення суб’єктів господарювання, що мають дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки відповідно до вимог Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Графіки технічного огляду, технічного обслуговування і ремонту об’єктів систем газопостачання затверджуються посадовою особою підприємства – власника (орендаря (наймача) споруд та об’єктів системи газопостачання.

 Контрольний огляд газового господарства необхідно здійснювати не рідше ніж два рази на рік.

Щодо заміни газового обладнання, та виконується за заявою власника (орендаря (наймача) до газорозподільного підприємства суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання зазначених робіт, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Заміна обладнання оформлюється ескізом у разі заміни газового обладнання без зміни функціонального призначення, потужності та системи димовідведення. В інших випадках – з оформленням виконавчо-технічної документації.