Припис посадових осіб Управління Держпраці у Миколаївській області – місток для встановлення належних трудових відносин

30 жовтня 2020

Продовж 9 місяців 2020 року посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області проведено 379 інспекційних відвідувань з питань додержання законодавства про працю.

Заходи  контролю Управління Держпраці  передбачають виявлення відхилень від норм законодавства про працю, виправлення помилок роботи,  коригування процесу подальшої діяльності суб’єкта господарювання  в рамках чинного законодавства.

На усунення порушень, виявлених під час інспекційних відвідувань,  посадовими особами  складено приписи зокрема:

7 приписів  внесено  роботодавцям щодо усунення виявлених порушень в частині недотримання встановлених державних  мінімальних гарантій в оплаті праці. За результатами  інспекційних відвідувань встановлено, що працівникам виплачувалася заробітна плата в розмірі менше за мінімальний,  робота  у святковий день не оплачується у подвійному розмірі, не здійснюється нарахування та виплата індексації заробітної плати, у разі звільнення працівника йому не виплачується грошова компенсація за всі не використані  дні щорічної та додаткової  відпустки;

10 приписів внесено роботодавцям,  які мають  або мали заборгованість із виплати заробітної плати;

19 приписів з питань належного  оформлення трудових відносин. В наслідок інспекційних відвідувань з 85 працівниками суб’єкти господарювання уклали трудові договори.

Також, в рамках контрольних заходів налаштовано діяльність суб’єктів господарювання щодо ведення кадрового обліку,  належного здійснення оплати праці працівників тощо.

Посадовими особами Управління Держпраці у Миколаївській області ведеться контроль за виконанням вимог приписів. У суб’єктів господарювання, які не надали своєчасної та/або вичерпної інформації щодо виконання вимог припису, додатково проводяться позапланові заходи контролю.  Станом на 30 жовтня 2020 року 97% приписів, виданих з питань дотримання законодавства про працю,  виконано.